Odstąpienie od umowy z operatorem sieci komórkowej.

• Autor wątku Autor wątku klaudiadz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klaudiadz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Zawarłam umowę (abonament) z operatorem na pakiet internet + tablet. Po dwóch miesiącach użytkowania tablet zepsuł się. Złożyłam reklamację. Sprzedawca nie ustosunkował się w ciągu 14 dni do zgłoszenia. Czekałam jeszcze tydzień. Nadal zero odpowiedzi. Po tym czasie zaniosłam do salonu pismo w którym stwierdziłam że skoro termin 14 dni nie został dotrzymany to z mocy ustawy reklamacja została uznana i daję im jeszcze tydzień na to aby mieli dla mnie działający sprzęt. Po tym tygodniu udałam się do salonu jednak okazało się iż sprzętu nadal nie ma. Złożyłam więc drugi dokument w którym odstąpiłam od umowy. Pytanie - czy w przypadku odstąpienia od umowy odstępuję tylko od umowy na urządzenie czy umowa co do samych świadczeń telekomunikacyjnych też zostanie w tym wypadku unieważniona?

Nikt nie jest w stanie mi pomóc? :(

Nie podałaś kilku istotnych informacji. Najlepiej weź komplet dokumentów i udaj się do Miejskiego Rzecznika Konsumentów.
Ta instytucja pomoże w w/w sprawie.

No wlasnie.. umowa jest na pakiet urzadzenie /tablet/ + usluga internet /karta sim z dostepem do internetu/. Zastanawia mnie wlasnie to czy w tym wypadku odstapie od umowy obejmujacej usluge i urzadzenie czy tylko od umowy w zakresie obejmujacym sam tablet. Reklamacja zostala zlozona na zasadzie niezgodnosci towaru z umowa..

Jeśli nie masz zawartych dwóch niezależnych umów, to odstąpisz od świadczenia usług przez operatora, co wiązać się będzie z koniecznością zwrotu przyznanych ulg / zapłacenia kary umownej.

Kiedy jednak odstepuje od umowy z winy sprzedawcy to chyba uznaje sie ze taka umowanigdy nie istniala.. no i nie z mojej winy nastepuje rozwiazanie. czy nie tak to wyglada?

To Twoje jest wyobrażenie, że odstępujesz od umowy z winy sprzedawcy. Taka teoria.

Praktyka zwykle bywa inna. I jest inna.
Wiem po sobie; też mi się coś wydawało a później się okazuje, że nie miałem racji [np. braki w wiedzy].

Na forum jest kilka wątków poświęconych Twojemu problemowi; że autorom też się wydawało, że mają rację a tymczasem...przychodziły wysokie rachunki do zapłaty za zerwanie umowy. Poszukaj ich.

Powrót