odstąpienie od umowy za wady ukryte samochodu

• Autor wątku Autor wątku smutna123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smutna123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Jest ktoś na forum kto wybrał drogę sodąwą za ukryte wady kupionego samochodu czy ktoś mògł by mi to jaśniej naświetlić jak to przebiega i jaki jest to koszt z góry dziękuje

chodzi mi czy ktoś wybrał taką droge bo ja się zastanawiam czy nie pójsc w tą strone

Poważna usterka silnik do wymiany od zawarcia umowy minoł msc, przejechałam nim tylko do mechanika. Chce iśc do sądu tylko niewiem jakimi to kosztami się wiąże.

nie pisz postu jednego pod drugim - masz 20min edycji

Ostatnią edycję dokonał moderator:
smutna123 napisał:
Chce iśc do sądu
Spokojnie. Od kogo kupiłaś samochód, jaki rocznik i jaki przebieg, ile zapłaciłaś i co masz w umowie na temat stanu technicznego samochodu?

rocznik 2001 umowa standardowa przebieg 261 tys dałam 13tys silnik koszt 8 tys

kupiłam od osoby prywatnej

połączyłem i po raz drugi proszę o korzystanie z EDYCJI

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W takim razie wada nie jest ukryta i prawdopodobnie nawet nie podlega reklamacji.

dlaczego nie jest ukryta ?

Bo może wynikać z naturalnego eksploatacyjnego zużycia.

ok ale wtedy sprzedawca ma obowiązek mnie poinformować że silnik jest uszkodzony prawda?

Ależ kupiłaś sprawny. Uszkodzeniu uległ już po zakupie.

16-letni samochód jest zużyty, ma wady i rozsądnie oceniając nie można oczekiwać, że będzie bezawaryjny. Co innego, gdyby sprzedawca zapewniał w umowie, że ma silnik po remoncie, albo nowe części lub zregenerowane, itp.

Kupiłam sprawny tak twierdził jak to normalnie niczego się niedopatrzyłam. Pojechałam do mechanika żeby wymienic płyna a tu dowiaduje się że kupiła pani poważną awarià silnika i dalsza jazada niemożliwa i koniec mojej przygody z autem:confused:

No i ciężar dowodu leży po Twojej stronie.
Czy znane Ci jest stanowisko sprzedającego?

zaznacze że auto kupiłam od mechanika a teraz wiem że pozbył się problemu :(

Pytanie: skąd wiadomo, że mechanik od płynów nie chce zarobić sugerując, że jest usterka.

mechanik dobrze mi znany odrazu mi powiedział żebym rzeczoznawce brała

Powrót