odstąpienie od umowy, zakup samochodu na fakture

• Autor wątku Autor wątku slodki_zuczek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slodki_zuczek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
podpisałem umowę na import pojazdu, po ściągnięciu pojazdu sprzedawca zobowiązał się do przygotowania samochodu do rejestracji i usunięcia wszelkich usterek.
Dostałem gwarancję na samochód 30 dni od dnia odnbioru pojazdu, do 30.01.2015- na piśmie na umowie importowej.
Po dwóch dniach zauważyłem że samochód dymi mocno przy porannym uruchomieniu. W dniu odbioru samochód był ciepły i nie było oznak dymienia. Sprzedawca zgodził się na naprawę gwarancyjną i od 16.01 auto stoi w wyznaczonym przez sprzedawcę serwisie.
Czy jest jakiś zapis w prawie ile może trwać naprawa gwarancyjna?
Czy z powodu przedłużającej się naprawy mogę odstąpić od umowy?
Posiadam jedynie umowę importową oraz fakturę na zakup pojazdu.

to normalne zużycie samochodu, auta za granica jeżdżą około 30-50tys km rocznie więc policz sobie przebieg. Jeśli kupiłeś od firmy sprowadzającej samochody twoje auto jest :
a) zajechane, zużyte do tego stopnia, że w danym kraju chcieli się go pozbyć bo nie nadaje się już do jazdy
b) powypadkowe
Tyle pięknych krajówek, a wy rzucacie się na sprowadzone złomy. Handlarzom nie opłaca się sprowadzić do kraju dobrego auta.
PS. auto będą naprawiać przez 30 dni a później jest Twoje. Mam nadzieję, że przynajmniej podpisałeś tą umowę z handlarzem a nie "Helmutem" i nie zaniżałeś ceny?

@opania - umiesz czytać ze zrozumieniem? Bo odpowiedź nie wskazuje na to...

@slodki_zuczek
1) nie
2) nie

Powrót