Odstąpienie od umowy, zakup w grze online

• Autor wątku Autor wątku sFomalhaut
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sFomalhaut

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry, mowa o grze League of Legends. W tej grze występuje specjalna waluta, za którą zakupuje się bohaterów, skórki do nich itp itd.

Zakupiłem tą walutę (nazywa się RP) i wykorzystałem na zakup bohaterów w grze.
Następnego dnia jednak stwierdziłem, że to gra nie dla mnie (środowisko graczy jest tragiczne, client się buguje) i napisałem prośbę o zwrot/odstąpienie od umowy.

Tak, zdaję sobie sprawę, że wartości cyfrowe kierują się swoimi prawami - choć nie jestem pewny czy ma to miejsce tutaj.
Tak czy inaczej - załóżmy, że teraz jest to nieważne ponieważ odpowiedź, którą dostałem nawet nie wspomniała o wartościach cyfrowych, poszła w zupełnie innym kierunku.

Napisano mi, że w regulaminie istnieje zapis "Niniejsze Warunki i jakiekolwiek działania wynikające z tych Warunków lub pozostające w związku z nimi podlegają prawu obowiązującemu w Irlandii i są interpretowane zgodnie z tym prawem, bez względu na kolizję zasad prawnych."

Nie jestem pewny, czy to w ogóle ma zastosowanie, ale ja odpisałem na to w skrócie: w Polsce wynika to z dyrektywy unijnej, która mimo brexitu ma również zastosowanie w irlandii.

Nigdy nie spotkałem się z tak betonowym podejściem do graczy, nawet ze strony EA czy Activision. Tutaj odpowiedzi są jedynie "nie, bo tak jest w regulaminie", ale nie jestem pewny czy druga strona w ogóle wie o czym mówi. Nie wspominając o tym, że inny firmy nie robią takich problemów, a raczej wychodzą naprzeciw graczom.

Ostatnia ich odpowiedź jest taka:
"W przypadku opisanym przez Ciebie zwrot kwoty za zakup nie jest możliwy.

Powyższe podyktowane jest faktem, że dokonałeś zakupu RP i w przypadku zwrotu odpowiednia ilość RP musi być na koncie. Prawo zwrotu owszem każdy posiada ale elementy zakupione powinny wrócić w takim stanie w jakim zostały zakupione. Z tego co widzę niestety nie wszystko z konta jesteś w stanie zwrócić by odpowiednia liczba RP pojawiła się na koncie a więc i zwrot nie jest możliwy."

(To już w ogóle absurd, bo normalna firma sama rozwiązałaby ten problem, zwłaszcza, że dodałem iż mogą mi nawet usunąć to konto jak chcą, ale mniejsza z tym)

Czy jest jeszcze jakiś powód, dla którego mogę podważyć to co jest napisane w odpowiedzi powyżej i ubiegać się o zwrot?

Linki:
umowa użytkownika : https://www.riotgames.com/en/terms-of-service-PL

dyrektywa unijna: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/GA/TXT/?uri=CELEX:32011L0083
ochrona konsumenta Irlandia: https://www.ccpc.ie/consumers/shopping/buying-online

Ostatnia edycja:
Dodam tylko, że gdyby bardzo mi zależało, mogłem po prostu napisać, że ktoś zrobił nieautoryzowaną płatność z mojej karty, z tego co wiem to najprostszy sposób na oddanie środków w tej grze. Ale nie chciałem się tak zachowywać, chciałem to załatwić po ludzku. Skłaniam się powoli do myśleniu, że był to mój błąd.

Ostatnia edycja:
Powrót