Odstąpienie od umowy zawartej na odległość a platforma sprzedaży

• Autor wątku Autor wątku amalinowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amalinowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Allegro pobiera opłatę za wystawienie aukcji oraz prowizję od sprzedaży. O ile pobranie tej pierwszej nie budzi wątpliwości o tyle zastanawia mnie jak wygląda sprawa z drugą opłatą w przypadku gdy kupujący skorzysta do prawa do odstąpienia od umowy zawartej na odległość - w końcu w takim wypadku umowa uważana jest za niezawartą, nie było sprzedaży, nie było podstawy do naliczenia prowizji - dobrze rozumuję? [i nie, nie zamierzam kombinować z odzyskiwaniem paru groszy od Allegro - po prostu serwis ten jest wygodnym przykładem]
poniżej odpowiednie cytaty, pogrubienie moje

z regulaminu Allegro
QXL pobiera następujące opłaty i prowizje za usługi organizacji Aukcji świadczone w ramach Allegro QXL:
a. opłaty podstawowe za wystawienie Towaru,
b. opłaty za opcje dodatkowe przy wystawieniu Towaru,
c. prowizje od sprzedaży.

ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, art. 7 ust. 3
W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

Agnor napisał:
zwraca sie do allegro o zwrot prowizji
Tak, wiem - ale czy jest to dobra wola Allegro, czy też obowiązek? Tzn gdyby nie było zwrotu prowizji czy byłaby podstawa prawna, aby się tego zwrotu domagać (jak zaznaczyłem w pierwszym poście podaję allegro jako przykład)?

Uważam, że dobra wola, ponieważ Allegro nie ma żadnej gwarancji, że sprzedaż rzeczywiście nie doszła do skutku. Podobnie jest zresztą w sytuacjach, kiedy aukcja zakończyła się sukcesem, ktoś towar kupił, ale nie zapłacił i towar do niego w rezultacie nie został wysłany - nie doszło do faktycznej sprzedaży. Wówczas Allegro również w zasadzie nie ma żadnych dowodów, ale wiem, że mimo to zwracają prowizje od sprzedaży.

Należy również pamiętać, że zwrot towaru w ciągu 10 dni bez podania przyczyny może mieć miejsce jedynie w przypadku aukcji zakończonych opcją Kup teraz, a nie licytowanych.

Powrót