Odstąpienie od umowy zawartej na odległość

• Autor wątku Autor wątku filipmaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

filipmaz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam,

11 stycznia 2015 roku kupiłem na aukcji allegro komputer stacjonarny, który kosztował 1519 złotych + 20 złotych przesyłka kurierska.
Komputer dotarł do mnie 19 stycznia 2015 roku.
22 stycznia telefonicznie poinformowałem sklep o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość, poinformowałem również, że uszkodzeniu uległo pudło po komputerze i wyślę go w zastępczym. Pracownik powiedział, że musi się naradzić z szefem, który następnego dnia wysłał mi maila z informacją, że potrącą mi 30 złotych za brak oryginalnego opakowania.
Tego samego dnia, 22 stycznia, wysłałem pisemnie listem poleconym oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość.
Komputer wysłałem kurierem UPS 26 stycznia, sklep odebrał komputer 27 stycznia bez zastrzeżeń co do jego stanu.
Dostałem dzisiaj korektę faktury, cena do zwrotu została pomniejszona o 30 złotych za brak opakowania i o 20 złotych za kuriera, którym wysłali mi sprzęt po zakupie. Łącznie wyślą mi 1489 złotych, czyli o 50 złotych mniej.
Czy to co robi sklep jest zgodne z ustawą ?

Ostatnia edycja:
Jeśli sprzedawca nie udokumentował kosztu opakowania, to powinien zwrócić pełną cenę za komputer + koszt wysłania do Ciebie, czyli 1539 PLN. Wezwij pisemnie sprzedawcę do zwrotu 50 PLN.

Dzwoniąc dzisiaj na nowootwartą infolinię konsumencką, prawnik poinformował mnie, że Sprzedawca miał prawo uznać brak opakowania jako pogorszenie stanu i miał również prawo od sumy odjąć koszt wysyłki. Sklep nie chce się porozumieć dobrowolnie.

Proszę,

QUAD 4 x 4,2Ghz 8GB HD8570 2GB 1TB WIN 7P + OFFICE (4838465919) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Jeszcze jedno pytanie. 14 dni na zwrot pieniędzy biegnie od daty złożenia oświadczenia o odstąpieniu czy od odbioru przez nich sprzętu ?

31c0ffbe4f8d9.png.html

loco1 napisał:
Poradę masz w #2.

Czyli wezwać mailowo/listem do korekty faktury korekcyjnej i wypłatę 1539, czy jeszcze poczekać aż prześlą pomniejszoną kwotę i wtedy ich wezwać do dopłaty ?
Co jeśli pomimo wezwania nie odniosą się do niego i nie odzyskam 50 złotych ?
Rzecznik Praw Konsumenta z prośbą o interwencję ?

Jak mogę argumentować swoje wezwanie do zapłaty ? Są jakieś przepisy na które mogę się powołać ?

Dz.U. 2014 poz. 827

Art. 32. 1. Przedsiębiorca ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia
konsumenta o odstąpieniu od umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym koszty dostarczenia rzeczy.

Powrót