odstąpienie od umowy zawartej na odległość

• Autor wątku Autor wątku benylaben
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

benylaben

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dobry wieczór.

Chciałbym odstąpić od umowy kupna na odległość. Jak rozumiem od 2015 r mam na to 14 dni od daty wręczenia towaru ?
Interesuje mnie jedna rzecz, czy sprzedawca może odmówić odstąpienia, jeśli widać użycie (rysy) części będącej gratisem do towaru właściwego.
Zastanawiam się także, czy właściwie muszę ją oddawać, jeśli jest gratisem ? Czy podlega gwarancji? Czy sprzedawca może pomniejszyć wartość zapłaconego towaru o ta rzecz lub w ogóle odmówić odstąpienia od umowy?

Pozdrawiam i proszę o merytoryczną odpowiedź.

Witam,

będę odpowiadał kolejno według pytań w poście.

Tak, na odstąpienie od umowy sprzedaży zawartej na odległość konsumentowi przysługuje ustawowy termin 14 dni od wydania rzeczy. Warunkiem jest, aby sprzedawcą był przedsiębiorca.

Nie mogę odpowiedzieć jednoznacznie. Zależy od tego, jaki to towar. Co do zasady sprzedawca nie może w takim przypadku odmówić odstąpienia. Może jednak ewentualnie dochodzić rekompensaty.

Z tym gratisem to różnie bywa. Jeśli sprzedawca sam go dołożył to nie podlega on gwarancji. Jeśli natomiast był elementem zestawu sprzedażowego np. 2 + 1 gratis to podlega. Co do zwrotu to odstąpienie od umowy wywołuje taki skutek, jakby umowa nie została nigdy zawarta. Tak więc strony umowy są obowiązane stronie przeciwnej zwrócić wszystko co ta świadczyła. Z tego wynika, że gratisy również. Strona ich by nie otrzymała, gdyby nie zawarła umowy. Skoro umowę traktuje się po odstąpieniu jak niezawartą, to otrzymanie gratisu jest bezpodstawne. Chyba, że konsument udowodni inaczej. (np. sprzedawca dołożył próbkę, którą w każdej chwili konsument mógł zamówić nieodpłatnie w ramach marketingu)

Jak powiedziałem, co do zasady sprzedawca nie może odmówić konsumentowi odstąpienia od umowy sprzedaży, jeśli ta została zawarta na odległość. Wyjątek stanowi pewien ustawowy katalog towarów i usług wyłączonych z tego uprawnienia. To czynność jednostronna i przedsiębiorca nie może odmówić, gdyż jego zgoda nie jest w ogóle wymagana.
Może natomiast potrącić z ceny sprzedaży wartość braków w niekompletnym zwrocie lub rekompensatę za użycie przekraczające zwykły zarząd.

Rysa na części, która była wydana nieodpłatnie jest kwestią dyskusyjną. Aby właściwie się do niej odnieść należy bardziej poznać stan faktyczny. Mogę powiedzieć coś bliżej jeśli zostanie podany charakter tego gratisu (jak pisałem wyżej) i ewentualnie opis tej rzeczy.

Mam nadzieję, że odpowiedź rozwiała wątpliwości. Mogę też dodać, że te 14 dni jest na odstąpienie od umowy. Samego zwrotu należy dokonać w ciągu 14 dni od odstąpienia. To oczywiście nie wyklucza możliwości dokonania obu tych czynności jednocześnie.

Aby w pełni potwierdzić brak ustawowego wyłączenia danego towaru z uprawnienia przysługującego konsumentowi proszę podać co było przedmiotem umowy.

Pozdrawiam

Witam.

Już uscislam. Chodzi o cewke detektora metali, do którego jako gratis dołożona była osłona cewki ''ORYGINALNA OSŁONA CEWKI GRATIS'', sondy. Osłona ma za zadanie ochronic przed uszkodzeniem mechanicznym cewkę.
Aby zbadać działanie trzeba także sprawdzić sprzet z rzecza zakopana w ziemi (samo sprawdzenie w powietrzu jest nie do końca wiarygodne) i machac nad nią cewką, stad te rysy.
W dodatku zauwazyłem, ze na stronie sklepu panują jeszcze stare zasady, czyli klauzule niedozwolone - 10 dni na odstąpienie, brak formularza odstapienia do pobrania oraz obowiązkowe oryginalne pudełko.

Dziś jest ostatni 10ty dzien na odstąpienie, jesli patzre pod kątem sklepu. Rozummiem, ze to nieprawne działanie i moge odesłać sprzet po tym terminie?
Pozdrawiam. Dziekuje za odpowiedź

Ostatnia edycja:
Witam,
więc wyjaśniam... rozpakowanie i użycie - nawet powodujące uszkodzenie opakowania - leży w granicach zwykłego zarządu. Takie rysy natomiast mogą (ale nie muszą) już niestety obniżać wartość produktu i być podstawą do roszczeń sprzedawcy.
Owszem, jeśli informacje na stronie się nie zgadzają to ważne są te ustawowe.
Pudełko jest obowiązkowe do zwrotu - jeśli stanowi element kompletu. Nie trzeba zwracać oryginalnego opakowania, które służyło do przesyłki (zewnętrznego opakowania paczki).
Ale podkreślam, za uszkodzenia pudełka konsument nie odpowiada, jeśli nastąpiły w wyniku konieczności ich zadania celem dostania się do zapakowanego towaru. Zerwana plomba, naruszona taśma firmowa, czy jakkolwiek inne wyraźne ślady otwierania, a także rozerwanie folii termozgrzewalnej czy wszelkiego rodzaju materiału jednokrotnego otwarcia nie jest w myśl ustawy przekroczeniem zwykłego zarządu i za takie działanie konsument nie odpowiada.
Pisałem o terminach!
14 dni od wydania towaru na POWIADOMIENIE o odstąpieniu od umowy sprzedaży, następnie od daty odstąpienia kolejne 14 dni na sam zwrot towaru. Czyli de facto konsument może być w posiadaniu rzeczy dłużej niż 14 dni. Warunek, by powiadomić na piśmie przedsiębiorcę. Aby dochować terminu wystarczy wysłać list polecony w terminie.
Tak więc czynności odstąpienia i zwrotu są regulowane odrębnymi terminami. Te 14 dni to dwa różne terminy.
Pozdrawiam

Zrozumiałem. Dziekuje bardzo za pomoc.

Powrót