Odstąpienie od umowy zawartej na pokazie.

• Autor wątku Autor wątku danka1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

danka1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,pisze pierwszy raz więc proszę o wyrozumiałość ale bardzo potrzebuję pomocy w pewnej sprawie a mianowicie ;
Moja mama została telefonicznie zaproszona na jakiś pokaz na który poszła i wróciła a własciwie przywiezioną ją razem z zakupionym towarem na sumę 3300zł,Wzieła to na kredyt na 24 raty wiec dopisano jej 800zł odsetek,Towar oczywiscie tandetny jak to na pokazach,jakieś maty lecznicze i garnki.Po wytłumaczeniu mamie ze towar nie jest wart tej ceny zgodziła się że z niego zrezygnuję ,zadzwoniła do tej firmy ale tam jej powiedziano ze nie mam takiej mozliwosci ponieważ podpisała jakiś weksel in blanco.Oczywiscie mama nie wie co tam podpisywała ,pewnie wszystko co jej podsuneli bo wierzy w uczciwosć sprzedawców jak to starsza 80 letnia osoba.Czy można w tej sytuacji jeszcze jakoś uwolnić sie od tego zakupu (umowa była zawarta poza firmą 13 stycznia 2016r

Żaden problem.
Niezwłocznie trzeba wysłać do firmy pisemne odstąpienie od umowy, a następnie w ciągu 14 dni odesłać towar. Umowa będzie uważana za niezawartą, firma ma zwrocić pieniądze za towar (jezeli jakieś były zapłacone) oraz za wysyłkę do firmy.
Jeżeli na zakup towaru na miejscu udzielono kredytu, zawiadomić bank o tym, że od umowy zakupu towaru od firmy X odstapiono.

Jakie dokumenty dot. zakupu posiada mama?

Mama posiada paragon fiskalny na kwote 3300zł
A co z tym wekslem którym straszą mame ze jeśli zerwie umowe to i tak bedzie musiała tą sumę zapłacić.
Kredyt nie został zawarty na miejscu,były tyko dokumenty przygotowawcze jakbedzie wyglądała spłata(jeśli dobrze rozumiem bo dla mnie to też czarna magia)

Ostatnia edycja:
Firma nie załączyła zawiadomienia o możliwości odstąpienia od umowy zakupu czy gotowego druku odstąpienia? Cóż, strzeliła sobie w ten sposób w stopę, ponieważ konsument w takim przypadku ma sporo czasu na odstąpienie. Ale mimo to najlepiej w poniedziałek wysłać odstąpienie (podpisać je ma mama), podać nr rachunku bankowego lub adres do przekazu poctowego, a następnie bez zbędnej zwłoki odesłać towar.

W umowie jest zapis o możliwosci odstapienia od umowy(takiego druku nie dołaczyli) ale gdy mam tam zadzwoniła to powiedziano jej ze nie ma takiej mozliwości ponieważ podpisała ten weksel

Po co dzwonić, jak istnieje informacja w dokumentach? Napisane? Napisane. Weksel mają mamie zwrócić.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuje ,czyli to jest z ich strony zwykłe zastraszanie by nie zrywać umowy.

danka1234 napisał:
Oczywiscie mama nie wie co tam podpisywała ,pewnie wszystko co jej podsuneli bo wierzy w uczciwosć sprzedawców jak to starsza 80 letnia osoba.

Niestety, już parokrotnie zetknąłem się z podobnym procederem. Starsze osoby boją się samego słowa "weksel", więc firmy wymysliły, że będą wciskać, oprócz umowy kredytowej, inny straszak w postaci weksla licząc na to, o czym napisała Pytająca.

Z tego co wiem to weksel jako zabezpieczenie spłaty

Bardzo dziekuje ,mozna odetchnąć i w poniedziałek wysłać stosowny dokument o odstąpieniu od umowy ale jeszcze jedno ,co jeśli go nie odbiorą?

Niestety nie mam przy sobie umowy(jest u mamy)więc nie mogę teraz odpisać ale bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
W wyniku odstapienia od umowy umowa taka poczytuje się za niezawartą, a strony mają zwrócić sobie to, co nawzajem świadczyły. Weksel ma być zwrócony. Środki załacone (w tym za odesłanie towaru) także.

Tak, na swój koszt - pisałem o tym.
W praktyce najczęściej uzgadnia się ze zprzedawcą sposób wysyłki do niego (firma kurierska, z którą współpracuje sprzedwca, adres zwrotu). Jeżeli tego nie uzgodniono, a konsument odesłał towar, sprzedawca powinien zwrócić koszty transportu.

Powrót