odstąpienie od umowy, zwrot towaru docinanego "na miarę"

• Autor wątku Autor wątku Gabriel.W.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gabriel.W.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Zakupy internetowe. Parapety okienne PCV. Sprzedający oferuje długości od 10cm do maksymalnie 250cm. Umożliwia zakup parapetu o wybranej z tego przedziału długości, jako wielokrotność 10cm. zastrzega przy tym, że jeśli wolą kupującego będzie parapet o długości np. 164cm, to kupujący musi zakupić towar w ilości 17x10cm = 170cm. Zastrzega przy tym, że "towar cięty na miarę nie podlega zwrotowi". Jednak oferta sugeruje, że kupujemy towar w rozmiarach sugerowanych w palecie rozmiarów opisanych w ofercie, i nie ma możliwości otrzymania parapetu na ściśle własny wymiar. Czy sprzedający słusznie stosuje zastrzeżenie o braku możliwości zwrotu tak zakupionego towaru?

Zastrzega przy tym, że "towar cięty na miarę nie podlega zwrotowi".

Z art. 38 pkt 1 Ustawy o prawach konsumenta , prawo odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa lub na odległość nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do umów o świadczenie usług, jeżeli przedsiębiorca wykonał w pełni usługę za wyraźną zgodą konsumenta, który został poinformowany przed rozpoczęciem świadczenia, że po spełnieniu świadczenia przez przedsiębiorcę utraci prawo odstąpienia od umowy.

Dziękuję. Planuje dopiero zakupy do nowo budowanego domu i chciałem mieć świadomość, czy mogę mieć jakieś argumenty, gdyby nastąpiły niedomówione nieprawidłowości w oferowanym towarze.

Ale zaciekawiło mnie to, bo jako firma również czasem zawiązuje pewne umowy na odległość.
Czy zatem jeśli mam sklep internetowy, a w nim towar, przedmiot, który oferuje w np. 3 wariantach A, B, C, i informuję klienta, że wg wskazanego przez klienta wariantu dokonam na podstawie tego wariantu świadczenia wobec niego usługi, z uwagą, że w takim wypadku towar, przedmiot, usługa wykonane w/g danego wariantu nie będą podlegać zwrotowi, to nie jest to jakieś naruszenie zasad? Wystarczy dalsze zatwierdzenie takich warunków i zgoda klienta na zawarcie umowy na odległość, i już?

Jeszcze raz dziękuję za wskazówkę.

Powrót