odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku Madziula77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Madziula77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
"Mam następujący problem. Zakupiłem biżuterię na specjalne zamówienie (naszyjnik z zawieszką). Zakupu dokonałem przez internet. Jednak po odebraniu przesyłki okazuje się że biżuteria nie została wykonana zgodnie z zamówieniem. Mam teraz problem żeby odstąpić od umowy, ponieważ regulamin sprzedawcy stanowi nastepująco:
"Odstąpienie od umowy
1. Klientowi będącemu konsumentem przysługuje prawo odstąpienia od umowy w zakresie zamówień na odległość, bez podania przyczyny, w terminie 14 dni od daty doręczenia Klientowi Towaru, a szczegółowe zasady realizacji prawa odstąpienia od umowy przedstawione są w Załączniku numer 1 do Regulaminu. Konsument zobowiązany jest ponieść we własnym zakresie koszty zwrotu Towaru do Galerii Jubilerskiej
2. Prawo odstąpienia od umowy nie przysługuje w przypadkach określonych w art. 38 ustawy z dnia 30.05.2014 roku o Prawach konsumenta, w szczególności w sytuacji, gdy przedmiotem umowy jest rzecz niefabrykowana, wyprodukowana według specyfikacji Konsumenta lub służąca zaspokojeniu jego indywidualnych potrzeb, a także w której przedmiotem świadczenia jest rzecz dostarczana w zapieczętowanym opakowaniu, której po otwarciu opakowania nie można zwrócić ze względu na ochronę zdrowia lub ze względów higienicznych, jeżeli opakowanie zostało otwarte po dostarczeniu. Prawo odstąpienia od umowy nie przysługuje w przypadku zamówienia Towaru o indywidualnie określonych przez Klienta jego właściwościach (zamówienia specjalne) oraz w przypadku zakupów dokonywanych w Sklepie Stacjonarnym (przy jednoczesnej obecności stron)."

3. Galeria Jubilerska informuje Konsumenta, iż nie jest stroną kodeksu dobrych praktyk.

Proszę o pomoc. Czy w takim przypadku można coś jeszcze zrobić?

Tak powołać się na przepisy odnośnie rękojmi art. 556 KC i następne.

jest taki problem, że sprzedawca twierdzi , że nie popełnił błędu i nie zgadza się na odstąpienie od umowy ani reklamację , uważa , że wszystko zrobił zgodnie z zamówieniem, ( w tej chwili wygląda to na takie odbijanie piłeczki )

z regulaminu: "rzecz niefabrykowana, wyprodukowana według specyfikacji Konsumenta". Z tego co piszesz wynika że rzecz nie została wyprodukowana wg specyfikacji klienta. Nie wchodzi tu w grę nienależyte wykonanie umowy?

Madziula77 napisał:
ani reklamację , uważa , że wszystko zrobił zgodnie z zamówieniem

Masz prawo złożyć reklamację i tyle. Wysyłasz polecony + ZPO (z dokładnym opisem i np. zdjęciami przed i po) i czekasz na ustosunkowanie się handlarza do pisma.

W przypadku problemów: a) Rzecznik Konsumentów b) prawnik

ja już tak sobie z nimi piszę od dwóch dni, oni twierdzą,że wszystko zostało wykonane poprawnie , ja twierdzę,że nie, nie chcą przyjąć odstąpienia ani reklamacji,
a szczerze wolałabym już zwrot gotówki niż poprawki, ( zaproponowali jedynie,że mogą wykonać poprawki ale i tak mam za nie zapłacić i w zadnym razie nie przyznają się do błędu)

Odpowiedź co powinnaś/masz/możesz zrobić dostałaś w #8.

specjalne zamówienie - mianowicie naszyjnik składający się z łańcuszka i zawieszki -oferta sprzedającego,

zmieniłam łańcuszek na inny i dodałam jeszcze blaszkę i brylant, zawieszka została ta sama

mogę wysłać ewentualnie link do tego

Jeśli wybrałaś elementy z oferty sprzedawcy, to prawdopodobnie nie jest "specjalne zamówienie".

to tak wygląda komplet od sprzedającego

NASZYJNIK ZŁOTY IMIĘ MAGDA Z BRYLANTEM 14KARAT

a ja zamówiłam :

NASZYJNIK ZŁOTY IMIĘ MAGDA Z BRYLANTEM 14KARAT tylko imię z brylantem ( który miał być umieszczony w tym samym miejscu a ja oczywiście mam w innym )

do tego łańcuszek długość 45 cm a dostałam 40cm

ŁAŃCUSZEK ZŁOTY FIGARO NA PREZENT 14KARAT 45CM

i jeszcze tą zawieszkę na której miał być grawer:

ZAWIESZKA ZŁOTA BLASZKA PRZY ZAPIĘCIU GRAWER 14KR

dostałam łańcuszek krótszy o 5cm, brylant nie z tej strony, grawer niewidoczny

Możesz odstąpić od umowy w terminie 14 dni od dnia otrzymania naszyjnika i zwrócić komplet jubilerowi, oprócz zawieszki (blaszki), jeśli jest na niej grawer.

Powrót