Odstąpienie od umowy.

• Autor wątku Autor wątku Mateusz1229
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateusz1229

Użytkownik
Odpowiedzi
71
Witam. Czy istnieje możliwość , że sklep odmówi mi odstąpienia od umowy. Zakupiłem lustrzankę z wyprzedaży, ale rozmyśliłem się.

Zamówiłem w sobotę wieczorem lustrzankę z wyprzedaży. Jednak chcę dokonać zakupu w innym sklepie i pisalem do dzialu handlowego , aby moje zamówienie zostało usunięte. Jednak wczoraj rano dostalem e-mail z informacją ze umowa zostala zawarta i przesylka dojdzie w przeciagu 48h. Wiem, ze mogę odstąpic od umowy w ciagu 14 dni i moje pytanie brzmi : Czy sklep moze nie zgodzic się na odstapienie od umowy i nie zwrocic mi pieniędzy ?

Jesli odebralbym przesyłkę i odstąpił od umowy, odsylając towar. Chodzi mi o kwotę w wysokosci 1458 zł.

Przecież wszystkie odpowiedzi masz w tamtym wątku. Dlaczego chcesz odbierać?

No to spytam inaczej. Nie chcę tej przesylki, nie mam zamiaru kupic , umowa zostala zawarta, wiec co mam zrobic ?

PS: Wybacz , ale jestem zielony w kwestiach prawnych.

Tak, więc mam odmówić przyjęcia przesyłki ? Przynajmniej jak tak to rozumiem.

Informujesz sprzedającego, że odstępujesz od umowy. Jeśli sprzedający nie wstrzyma wysyłki towaru (bo np. nie zdąży) odmawiasz jego przyjęcia.Tyle.

A, więc mogę juz teraz odstąpic od umowy , zanim towar dotarl do mnie ?

Dziękuję za odpowiedź. Więc nie muszę już odbierać przesyłki ?

Wyślij odstąpienie i nie odbieraj przesyłki.
Jak tego znowu nie rozumiesz, to ja wymiękam. ;-)

Rozumiem, rozumiem. Na stronie sklepu , widnieje informacja, że odstąpienie od umowy można złożyć w terminie 14 dni OD OTRZYMANIA TOWARU. Więc, czy nadal mogę złożyć je wcześniej ?

Dobrze, już rozumiem. Dziękuję za pomoc i przede wszystkim za cierpliwość :)

Odstąpilem od umowy , towar jeszcze nie dotarl. Dostalem maila od BOKu ze mam 14 dni na zwrot towaru i dala mi numer, ktory mam umiescic w liscie przewozowym. Więc odebrac przesylkę i zaplacic, a nastepnie zamowic kuriera i odeslac ? Czy po prostu odmowic odebrania ?

Sprawa rozwiązana.

Powrót