Odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku Bruno K.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bruno K.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Odstąpienie od umowy po naliczeniu opłat celnych

Jako konsument dokonałem zakupu telefonu u Polskiego przedsiębiorcy w inernecie ( na odległość).
Telefon sprowadzany był z poza granic UE więc na telefon zostały natrzucone opłaty celne ( VAT ) które ja jako kupujący muszę opłacic . Informacja o tym że te opłąty mogą wystąpić oraz że to kupujący jest osobą która dokonuje dodatkowych opłat widniała na aukcji.

Pytanie mam takie czy chcąc odstąpić od umowy mam prawo się ubiegać o kwotę zwrotu wynoszącą tyle ile zapłaciłem na początku za telefon + naliczone opłaty czy jedynie o samą kwote początkową bez naliczonych opłat?

Ostatnia edycja:
Tyle, na ile opiewała umowa.

RE: Odstąpienie od umowy po naliczeniu opłat celnych

loco1 napisał:
Nie musisz. Odstąp od umowy i nie odbieraj towaru.

Firma ma siedzibe w Polsce a telefon zostałwysłany z Chin.
Czy pomimo to mam prawo odesłać telefon ( nie odebrać paczki ) do miejsca nadania a nie do miejsca wskazanego przez Firmę ?

Masz prawo do nieodbierania telefonu i odstąpienia od umowy.
To problem sprzedawcy, jak zorganizował sobie działalność gospodarczą.

Czy jest na to jakiś stosowny przepis na który mógł bym się powołać aby sprzedawca nie miał powodów do kłótni?

Dodatkowo poniższe zapisy noszą moim zdaniem znamiona klauzul abuzywnych.
3.Zwracany w trybie ust 1 i 2 towar zostanie przyjęty tylko i wyłącznie wtedy, gdy będzie odesłany w pełni kompletny, a sam produkt oraz akcesoria będą nieuszkodzone oraz nie będą nosiły śladów używania, świadczących o innym wykorzystywaniu produktu, niż tylko do celów jego sprawdzenia.
4.W przypadku skorzystania z prawa odstąpienia od umowy, zwracany towar należy odesłać na własny koszt na adres Sprzedawcy Zagranicznego podany przez Sklep.

Mam pytanie jakie są kroki prawne w wypadku niezwrócenia mi pieniędzy w ciągu 14 dni przez przedsiębiorce u którego dokonałęm zakupu?
Pytam ponieważ wątpie by tak się stało, podejrzewam iż może stwierdzić "pieniądze wyśle jak telefon wróci do miejsca nadania".
I tu może być problem bo po 1 to mogłoby trwać więcej niż 14 dni a po 2 zastanawiam się czy z urzędu celnego po zatrzymaniu w dokonują zwrotu paczki do nadawcy czy trzymają przesyłke aż do opłacenia dodatkowych kosztów.

Możesz poprosić o interwencję rzecznika konsumentów, możesz skierować pozew do sądu.

Powrót