odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku SylwiaW.K
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SylwiaW.K

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,
4 lutego dokonałam w sklepie internetowym zakupu. Sklep informował na swojej stronie w warunkach dostawy o czasie od 5 do 10 dni roboczych. 10 dnia roboczego pierwszy raz skontaktowałam się mailowo ( tylko ta droga podana jest do kontaktu) z zapytaniem o moją przesyłkę. W odpowiedzi otrzymałam informację, że przesyłka jest w drodze oraz jej numer. Po wprowadzeniu numeru przesyłki okazało sie, że w Inpost takiej przesyłki nie ma. Ponownie napisałam maila z prośbą o wyjaśnienie. Odpowiedziano mi, że nastąpiła pomyłka i zamiast tak jak prosiłam Inpostem przesyłkę nadano Pocztą Polską.
Niestety po sprawdzeniu statusu paczki okazało się , że jest tylko wprowadzona do rejestru elektronicznego. Ponawiałam maile, w odpowiedzi otrzymywałam zapewnienia , że przesyłka jest w drodze, że zawinił przewoźnik, że mam się nie martwic. 25 maila poinformowano mnie, że przesyłka idzie z Chin. Zatem od początku wprowadza się klientów w błąd. Nie ma możliwości, żeby przesyłka z Chin szła do 10 dni roboczych. 27 lutego, napisałam kolejnego maila, że z uwagi na nie dotrzymanie warunków umowy odstępuje od umowy zakupu, z prośbą o przekierowanie przesyłki na adres nadawcy. Do maila dołączyłam wniosek odstąpienia. W mailu zwrotnym zostałam poinformowana, że musze odebrać paczkę, odesłać ją i dopiero wówczas zwrócone zostaną mi pieniądze. Uważam, że skoro odstąpiłam od umowy z uwagi na niedotrzymanie jasno określonego przez sprzedawcę terminu dostawy, to nie mogę odebrać paczki. napisałam o tym w kolejnym mailu do sprzedawcy, Wówczas poinformowano mnie, że adres nadawcy jest inny niż adres do obsługi zwrotów. Proszę o informację co mam zrobić? Czy to jest zgodne z prawem , że sprzedawca nie respektuje mojego odstąpienia od umowy i straszy mnie nie zwróceniem pieniędzy, jeśli paczki nie odbiorę a następnie nie odeślę ( na swój koszt oczywiście). Bardzo proszę o pomoc. Dziękuje za każdą cenną poradę.
Sylwia

Zakupiłaś jako konsument od przedsiębiorcy? (art. 22[1] kc)

Tak, to firma sprzedająca min. biżuterię

Nie był to jakiś wyrób według indywidualnych cech określonych przez Ciebie?

Nie, standardowa oferta.

Uważam, że skoro odstąpiłam od umowy z uwagi na niedotrzymanie jasno określonego przez sprzedawcę terminu dostawy, to nie mogę odebrać paczki.
Zwróć zatem uwagę na art 543[1] kc. Powinnaś wyznaczyć dodatkowy termin - o ile faktycznie termin dostawy został przekroczony i nie zostało zastrzeżone prawo wynikające z art. 492 kc.

Nie, standardowa oferta.
Jest jeszcze możliwość odstąpienia od umowy bez podania przyczyny (art. 27 Ustawy o prawach konsumenta), ale wówczas jest art. 32 (szczególnie ust. 3) i art. 34 Ustawy o prawach konsumenta.

Rozumie, że musze odebrać paczkę i odesłać ją na swój koszt? Niestety jest to Holandia. Myślałam, że sprzedawca może przekierować paczkę do swojej siedziby.

Powrót