Odstąpienie od wykonania usługi.

• Autor wątku Autor wątku masadlok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

masadlok

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witajcie,

mam następujący problem. Jestem architektem i kolega polecił mi znajomego, potrzebującego projekt aranżacji wnętrza. Ustaliliśmy co i jak mailowo.

Wykonałem dla niego 5 wstępnych aranżacji. W odpowiedzi dostałem informację, że skłania się do jednej z nich i prośbę abym dokonał w niej jednej poprawki i dodatkowo wykonał jeszcze jedną na podstawie przesłanej przez niego realizacji. Tak też uczyniłem.

Parę dni później otrzymuje informację, że generalnie projekty są słabe i nie spełniają jego oczekiwań i generalnie dziękuje za współpracę. Oczywiście nie poczuwając się do zapłaty jakiegokolwiek wynagrodzenia.

Czy takie podstępowanie jest zgodne z prawem? Sprawa dotyczy relacji przedsiębiorca-przedsiębiorca. Umowy żadnej nie podpisywaliśmy, wszystkie szczegóły ustalone mailowo. Dziękuje za opinie.

Zarówno wynagrodzenia jak i zakres prac został ustalony.

masadlok napisał:
... Umowy żadnej nie podpisywaliśmy, wszystkie szczegóły ustalone mailowo. ...
Umowa została zawarta.
masadlok napisał:
... Czy takie podstępowanie jest zgodne z prawem? ...
Niewątpliwie mamy do czynienia z utworem zatem:
Przepis prawny:
Art. 55.
[Usterki i wady prawne dostarczonego utworu]

1. Jeżeli zamówiony utwór ma usterki, zamawiający może wyznaczyć twórcy odpowiedni termin do ich usunięcia, a po jego bezskutecznym upływie może od umowy odstąpić lub żądać odpowiedniego obniżenia umówionego wynagrodzenia, chyba że usterki są wynikiem okoliczności, za które twórca nie ponosi odpowiedzialności. Twórca zachowuje w każdym razie prawo do otrzymanej części wynagrodzenia, nie wyższej niż 25 % wynagrodzenia umownego.
...
http://forumprawne.org/prawo-autors...-autorskim-prawach-pokrewnych.html#post660875

Wystaw rachunek i wyślij listem zpo razem z wezwaniem do zapłaty.

Powrót