Odstąpienie przez email

• Autor wątku Autor wątku Zanotowany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zanotowany

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam,

chciałem się upewnić czy odstąpienie od umowy zawartej na odległość poprzez wysłanie emaila wraz z załączonym pismem w pdf jest dopuszczalne? Czyli odstępuje od umowy, piszę odpowiednie pismo i zapisuję je jako plik .pdf, treść pisma wklejam również do maila a .pdf dodaję jako załącznik. Email tatuuję Oświadczenie o odstąpieniu od umowy.

Wg UOKiK w ich poradniku, wiadomość elektroniczna spełnia wymogi, ba nawet może to być faks albo rozmowa telefoniczna więc chyba email, którego potwierdzenie się posiada tym bardziej? W sumie to samo jest w drugą stronę, od grudnia sprzedawca nie musi wysyłać informacji obowiązkowych na papierze, wystarczy że dołączy je jako pdf do maila.

Chodzi o to że natknalem się na jedną perfidną firmę, która nie chce przyjąć zwrotu bo nie wysłałem do nich pisma z odstąpieniem pocztą tradycyjną. Wysłałem im maila do 14 dni od otrzymania towaru i kilka dni później odesłałem towar.

Nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia, odsetek. Z tego co czytam na stronach UOKiK

3. Zapłaciłem za towar z góry. Czy w przypadku odstąpienia od umowy należą mi się odsetki ustawowe z tytułu dokonania przedpłaty?

W tej sytuacji konsumentowi nie przysługują odsetki ustawowe z tytułu dokonania przedpłaty.

Warto jednak pamiętać, że przedsiębiorca ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym koszty dostarczenia rzeczy. Po upływie tego terminu konsument może domagać się odsetek ustawowych.

Czyli kupuję towar 1 sierpnia. 2 sierpnia go dostaję. 10 sierpnia odstępuję od umowy. Od tego dnia liczy się 14 dniowy okres zarówno dla sprzedawcy jak i dla mnie na zwrot świadczeń. Odsyłam towar 24 sierpnia. I jeżeli sprzedawca dotąd nie zwrócił wpłaty (do 24 sierpnia), co może uczynić bo ma prawo czekać na zwrot towaru, to już po tym terminie musi doliczyć odsetki, zgadza się? Czyli do 24 sierpnia za każdy dzień należą się ustawowe odsetki? Co niektóre firmy uważają, że dla nich 14 dniowy termin nie liczy się od dnia odstąpienia ale od dnia otrzymania zwrotu towaru, co moim zdaniem jest błędną interpretacją.

Odświeżam gdyż sprzedawca nie odebrał przesyłki ze zwracanym towarem, wróciła ona do mnie i czeka na poczcie ale ja nie mam możliwości jej odebrać. Co teraz się z nią stanie bo mija za chwilę termin awizowania.

Czy przedsiębiorca umożliwił odstąpienie od umowy tą drogą? Czy masz dowód na to, że email został odebrany?

Tak mam dowód na wysłanie maila wg stron uokik email to wystarczający środek i można tą drogą odstępować jeżeli korespondencję ze sprzedawcą prowadzi się przez email. Więc co mam teraz zrobić, szczególnie co z tą przesyłką. Poza tym pisemne oświadczenie o odstąpieniu było załączone do przesyłki ze zwrotem którego odmówili przyjęcia.

Ostatnia edycja:
Sprawdziłem i mam też dowód że otrzymali email bo odpowiadali na ten email z oświadzeniem o odstąpieniu.

Czyli co mam z tą przesyłką zrobić, muszę ją odebrać czy co się z nią stanie jak nie odbiorę, sprzedawca się nie odzywa a ja wróce dopiero za kilka dni.

A powie mi Pan co się z nią stanie, co jak mi sprzedawca nie odda wpłat zostane bez towaru i bez wpłaty, musze ich gdzies zglosic czy jak, przepraszam ale denerwuje sie.

Jak sprzedawca nie dokona zwrotu pieniędzy, to poprosisz o interwencję rzecznika konsumentów lub skierujesz pozew do sądu.

A co się stanie z przesyłką, pocztą ją zniszczy czy co.

A co za różnica, skoro to własność sprzedawcy?

Zanotowany:

Jeżeli kupujesz na Allegro jesteś informowany o prawach konsumenta na kilka sposobów: 1. regulamin Allegro, który masz obowiązek znać, 2. Treść oferty sprzedawcy - forma, Allegro wkleja informację dla konsumenta, której sprzedawca usunąć nie może, 3. W treści oferty lub jako załącznik "Informacje od sprzedającego".

Ponadto zostałeś przez sprzedawcę poinformowany:
"Jeżeli konsument podejmie decyzję o odstąpieniu od umowy powinien złożyć pisemne oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość i przesłać go na nasz adres w terminie 14 dni od otrzymania towaru. "

Jeżeli przesyłkę odebrałeś: 27.07.2015
To oświadczenie należało wysłać przed końcem 11 sierpnia.
A Ty dopiero 24-08-2015 wysłałeś emaila, że chcesz odstąpić od umowy i pytania kiedy kasę zobaczysz na koncie bez odesłania towaru. Czyli po prostu w nieprawidłowej kolejności.

Natomiast ustawa mówi:
Art. 30. 1. Konsument może odstąpić od umowy, składając przedsiębiorcy oświadczenie o odstąpieniu od umowy.
Oświadczenie można złożyć na formularzu, którego wzór stanowi załącznik nr 2 do ustawy.
2. Do zachowania terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.
3. Jeżeli przedsiębiorca zapewnia możliwość złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy drogą elektroniczną, konsument
może także odstąpić od umowy:
1) przy wykorzystaniu wzoru formularza odstąpienia od umowy, stanowiącego załącznik nr 2 do ustawy;
2) przez złożenie oświadczenia na stronie internetowej przedsiębiorcy.

Serwis Allegro.pl na dzień dzisiejszy nie umożliwia przesyłania oświadczenia w formie elektronicznej, sprzedawca również.
W ustawie nie ma mowy o informowaniu sprzedawcy za pośrednictwem innych środków, w tym email, telefon i fax.

Natomiast UOKiK mówi:
"Konsument może odstąpić od umowy, składając przedsiębiorcy oświadczenie o odstąpieniu od umowy. Może je złożyć na formularzu albo w innej, najlepiej pisemnej formie i wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru; może też złożyć je osobiście w lokalu przedsiębiorcy, za potwierdzeniem dostarczenia. Niektórzy sprzedawcy umożliwiają odstąpienie od umowy za pomocą swojej strony internetowej."

Ponadto: wszelkie "porady" udzielany na tym forum, nie mają żadnej mocy prawnej.

LOCO1:
Przeczytaj raz jeszcze + zapoznaj się z aktualną ustawą konsumenta i jeżeli uważasz inaczej to podawaj podstawy prawne.

grzes212225 napisał:
Jeżeli przesyłkę odebrałeś: 27.07.2015
To oświadczenie należało wysłać przed końcem 11 sierpnia.
A Ty dopiero 24-08-2015 wysłałeś emaila,

O czym Ty w ogóle piszesz???
Zanotowany napisał:
Czyli kupuję towar 1 sierpnia. 2 sierpnia go dostaję. 10 sierpnia odstępuję od umowy. Od tego dnia liczy się 14 dniowy okres zarówno dla sprzedawcy jak i dla mnie na zwrot świadczeń. Odsyłam towar 24 sierpnia.
grzes212225 napisał:
W ustawie nie ma mowy o informowaniu sprzedawcy za pośrednictwem innych środków, w tym email, telefon i fax.

Przeczytaj sobie kc art.60
grzes212225 napisał:
LOCO1:
Przeczytaj raz jeszcze
Mam czytać głupoty, które wypisujesz?

Wybacz loco1, ale publicznie na forum prawnym przecież nie będę udostępniał treści umowy wraz z szczegółowym przebiegiem zakupu "Zanotowany".
Po prostu "Zanotowany" na początku nie napisał prawdy, tylko napisał to w taki sposób aby racja była po jego stronie, podając nieprawidłowe dane.
Dodam tylko, że do zawarcia umowy doszło 12-07-2015 r. na Allegro. Pracownicy Allegro odmówili interwencji, ponieważ przyznali rację sprzedającemu. "Zanotowany" został po raz kolejny wyrzucony z Allegro. A na jego koncie znam widnieje już bardzo długa lista interesujących przypadków w tym nawet przedstawianie się jako pracownik UOKiK ;)

grzes212225 napisał:
Wybacz loco1, ale publicznie na forum prawnym przecież nie będę udostępniał treści umowy wraz z szczegółowym przebiegiem zakupu "Zanotowany".
Jeśli nie chcesz tego przedstawić, to porozumiewaj się z nim prywatnie. Na zadane na forum pytanie udzieliłem mu odpowiedzi zgodnie z przedstawionymi faktami.

Chcesz porozmawiać - daj link do aukcji. Nie chcesz - to nie pisz o rzeczach nieweryfikowalnych.

Hej Grzes jeżeli myślisz że Allegro przez swoją regułke

Jako konsument możesz zwrócić większość przedmiotów kupionych od Firm na Allegro (wyjątki i zasady zostały opisane na stronie Pomocy) oraz w zakładce "Informacje od Sprzedającego". Poinformuj sprzedającego o odstąpieniu od umowy (nie musisz podawać powodu odstąpienia). Masz na to 14 dni kalendarzowych od otrzymania towaru, chyba że sprzedający wyznacza na to dłuższy termin.

Od daty złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy masz kolejne 14 dni kalendarzowych na odesłanie towaru. Sprzedawca powinien zwrócić Ci pieniądze w ciągu 14 dni od chwili otrzymania oświadczenia o odstąpieniu od umowy. Sprzedający może wstrzymać się z odesłaniem środków do czasu otrzymania przedmiotu.

spełnia obowiązki ustawowe za przedsiębiorce to jesteś w wielkim błędzie, ale nie jestes pierwszy, wielu sprzedawców się na tym łapie i potem jest płacz. Otóż niestety ta notka niczego nie zmienia i jak sprzedawca nie spełni obowiązku informacyjnego to konsument ma prawo do zwrotu przez 12 miesięcy, więc Allegro tym wpisem jedynie wprowadziło zamieszanie. Każdy sprzedawca musi potwierdzić ustawowe obowiązki wysyłając je na maila.

Co do dat które zacytowałeś to nie wiem skąd je wziąłeś ale są nieprawidłowe. Odstąpić od umowy możesz do 14 dni (o ile spełniono obowiązki ustawowe) od otrzymania towaru (nie ma znaczenia kiedy zawarto umowę), potem masz kolejne 14 dni na odesłanie towaru.

Odstąpić można przez email, już to weryfikowałem u Rzecznika Konsumentów i loco ma racje. Wiadomość elektroniczna spełnia wymogi pisma, czyli odstępując przez email wysyłasz oświadczenie na piśmie. Gdyby było inaczej to przedsiębiorca nie mógłby spełnić swojego obowiązku informacyjnego przez email bo też musi wysłać na piśmie.

Wkleje Ci art. 60 KC bo możesz nie znaleźć skoro nawet czytanie stwarza Ci problemy

Przepis prawny:
Art. 60. Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, wola osoby dokonującej czynności prawnej może być wyrażona przez każde zachowanie się tej osoby, które ujawnia jej wolę w sposób dostateczny, w tym również przez ujawnienie tej woli w postaci elektronicznej (oświadczenie woli).

Aha nie wiem o jakim koncie na Allegro mówisz ale chyba Ci się coś mocno pomieszało, niczego od Allegro nie chciałem a tym bardziej nie zostałem z Allegro wyrzucany.

Dzieki tej sprawie jestem coraz mądrzejszy :D. Nawet mnie to zaciekawiło :D.

PS. Żeby odstąpienie było skuteczne nie trzeba nawet odsyłać towaru, niezła ta ustawa, wiem coraz wiecej.

Ostatnia edycja:
Powrót