Odstąpienie w 10 dni a włączenie sprzętu

• Autor wątku Autor wątku eInka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eInka

Użytkownik
Odpowiedzi
67
Cześć.

Kupiłam na allegro tablet przez opcję kup teraz.
Przyszedł cały, nienaurszony. Po włączeniu i przejrzeniu, jak działa, nie spodobał się, więc odstąpiłam od umowy. Sprzedający to firma, ja osoba fizyczna
Napisałam e-maila z prośbą o adres do wysyłki sprzętu.

Sprzedawca odpisał, że nie może przyjąć zwrotu ponieważ tablet był używany (włączony).

Czy faktycznie nie miałam prawa włączyć tableta, tylko go sobie obejrzeć z przodu i tyłu?

Witam

proszę o informacje na jakiej podstawie jest możliwy zwrot. Czy towar sprzedawany był jako używany czy jako nowy?

No to jeśli "loco1" ma rację to otwiera się fajna furtka tzn. załóżmy, że potrzebuję nawigację na dwa dni, kupuje nową np. na Allegro korzystam z niej a następnie oddaję korzystając z prawa do zwrotu towaru zakupionego na odległość (brak śladów użytkowania) :) Fajne to nasze prawo - sklepy na Allegro to darmowe wypożyczalnie, tylko niestety może to działać w dwie strony bo jak rzeczywiście będę chciał zakupić "nowy" towar to nigdy nie wiem ile osób przede mną już z niego korzystało :) Przecież sprzedawca działa zgodnie z literą prawa czyli po przyjęciu zwrotu, umowa jest uznana za niezawartą, towar jest więc nadal nowy.

@loco1 ma rację i rzeczywiście jeśli konsument kupuje rzecz od przedsiębiorcy w e-sklepie lub Allegro, może w terminie 10 dni zrezygnować z zakupu i rzecz zwrócić. Zastrzeżenia, które można spotkać w regulaminach e-sklepów o tym, że rzecz nie może nosić śladów używania, nie może byc odpakowana, etc. są niegodne z prawem.

Tu jest więcej informacji: http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/57401-poradnik-konsumenta-przeczytaj.html

Ostatnia edycja:
cedwah, dzięki.
W poradniku konsumenta (ani tym tutaj, ani żadnym innym jaki znalazłam) nie ma nic o włączeniu sprzętu, stąd właśnie był wątek.

Jeszcze doczytałam na stronie federacji konsumentów, że powinnam ubiegać się o zwrot kosztów za przedmiot i za wysyłkę (od sprzedającego do mnie, kiedy wysyłał przedmiot)

To podstawa prawna, a "zwykły zarząd" to właśnie, między innymi, odpakowanie, uruchomienie i zapoznanie się z działaniem urządzenia.

Art. 7. u.o.n.p.k. 1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni, ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

A to na temat kosztów transportu, o którym wspomina FK:

"zwracając konsumentowi cenę za towar, należy również dokonać zwrotu kosztów przesyłki towaru do konsumenta" (wyrok ETS z 15 kwietnia 2010 r. w sprawie C-511/08 Handelsgesellshaft Heinrich Heine GmbH przeciwko Verbraucherzentrale Nordhein-Westfalen eV)

Bardzo dziękuję, robisz mnóstwo wspaniałej roboty!

Edit:
Jeszcze jedno, ważne pytanie. Czy jeżeli sprzedający odeśle mi ten sprzęt spowrotem, mam go przyjąć?

Nie. Skutkiem złożenia przez Ciebie pisma z oświadczeniem o odstąpieniu, umowa zostaje uznana za niezawartą (zostaje unicestwiona) a własność komputera przechodzi na sprzedawcę. Pozostaje mu zwrot ceny w terminie 14 dni.

Na zwrot pieniedzy mam czekac 14 dni roboczych, czy kalendarzowych?

Sprzedawca nie skontaktowal sie ze mna, a zarowno odstapienie od umowy jak i sprzet juz otrzymal. Ale nie ma jeszcze 14 dni

Kalendarzowych liczonych od dnia odebrania Twojego pisma.

Minął tydzień, pieniędzy dalej nie mam.
jeżeli ich nie otrzymam do 14 dni, mam wysyłać wezwanie do zapłaty, również ZPO?

Proszę o wskazówki, jak mam napisać wezwanie do zapłaty.
minęło 14 dni, po pieniądzach ani śladu :(

cedwah napisał:
...Zastrzeżenia...że rzecz nie może nosić śladów używania... są niegodne z prawem.
Konsument ma i owszem takie prawo, żeby zwrócić.
Ale jeżeli rzecz nosi ślady użytkowania (rysy zadrapania, zmiana w oprogramowaniu) to sprawa przestaje być taka oczywista.

No to jasne, ale nei było zmiany w oprogramowaniu - nic nie instalowałam, tylko włączyłam.

Edit: tablet nie miał folii, był przypięty do kartonika w kartonie za pomocą folii strech. tak też go zapakowałam spowrotem

Ostatnia edycja:
loco1 napisał:
To jest zupełnie oczywiste - ustawa nie uzależnia prawa do odstąpienia od stanu towaru.
Czyli można np. kupić garnitur oderwać metki, sprawdzić, że nie pasuje i po imprezie zwrócić do sklepu?

Powrót