L
loco1
Jeśli spełnione są warunki opisane w ustawie, to oczywiście, że tak.Czyli można np. kupić garnitur oderwać metki, sprawdzić, że nie pasuje i po imprezie zwrócić do sklepu?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jeśli spełnione są warunki opisane w ustawie, to oczywiście, że tak.Czyli można np. kupić garnitur oderwać metki, sprawdzić, że nie pasuje i po imprezie zwrócić do sklepu?
Należy także zwrócić uwagę, iż konsument jest uprawniony do korzystania z rzeczy w terminie przewidzianym dla odstąpienia od umowy, lecz jedynie w granicach zwykłego zarządu. W tej kwestii zaś odpowiedzi należałoby poszukiwać w regulacjach odnoszących się właśnie do zwykłego zarządu (zarząd majątkiem wspólnym małżonków, współwłasność). Tutaj zaś dominuje pogląd, iż używaniem w granicach zwykłego zarządu jest takie korzystanie, które mają na celu utrzymanie rzeczy w stanie niezmienionym oraz zarządzenie nią w celu umożliwienia dalszego z niej korzystania zgodnie z jej przeznaczeniem i pobierania z niej pożytków (np. Z.K. Nowakowski „System prawa cywilnego” T II „Własność i inne prawa rzeczowe, Ossolinemum, 1977, s. 412) Wszelkie zaś czynności, które polegały będą na przekroczeniu tej granicy i będą powodowały zmianę przedmiotu sprzedaży w stosunku do chwili jej otrzymania, obciążać będą konsumenta, który właśnie z wyjątkiem zmian wynikających ze zwykłego zarządu, zobowiązany jest do jej zwrotu w stanie niezmienionym. Jeżeli natomiast konsument doprowadzi do zmiany przedmiotu sprzedaży, która nie będzie wynikała z czynności zwykłego zarządu, wówczas słusznym wydaje się pogląd, iż jest on zobowiązany do przywrócenia stanu poprzedniego
Nie.Sklep nie może odmówić przyjęcia zwrotu, powołując się na Art. 5. KC?
Albo na przekroczenie granicy zwykłego zarządu w powyższym przypadku?
Mirr napisał:Czy termin 10 dni jest liczony od nadania listu poleconego, czy od dostarczenia oświadczenia woli do przedsiębiorcy, tak jak jest z odpowiedzią listowną przedsiębiorcy na reklamacje w 14 dni?
Czy mam przez ww. prawo używać zakupiony towar max. 24 dni (10 dni odstąpienie, 14 dni na zwrot towaru) w przypadku zwrotu towaru kurierem?
Pytam, bo przeczytałem interpretację która wydaje mi się sprzeczna z Kc. Wolę nie tkwić w błędzie.loco1 napisał:Pytasz, bo nie wiesz, czy to raczej pytania retoryczne?
Mirr napisał:Pytam, bo przeczytałem interpretację która wydaje mi się sprzeczna z Kc. Wolę nie tkwić w błędzie.