Odstąpienie w 10 dni a włączenie sprzętu

• Autor wątku Autor wątku eInka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Sklep nie może odmówić przyjęcia zwrotu, powołując się na Art. 5. KC?
Albo na przekroczenie granicy zwykłego zarządu w powyższym przypadku?

Edit
Znalazłem coś takiegoTwoje prawa jako konsumenta - Nasze Forum "PRO MILITO"
Należy także zwrócić uwagę, iż konsument jest uprawniony do korzystania z rzeczy w terminie przewidzianym dla odstąpienia od umowy, lecz jedynie w granicach zwykłego zarządu. W tej kwestii zaś odpowiedzi należałoby poszukiwać w regulacjach odnoszących się właśnie do zwykłego zarządu (zarząd majątkiem wspólnym małżonków, współwłasność). Tutaj zaś dominuje pogląd, iż używaniem w granicach zwykłego zarządu jest takie korzystanie, które mają na celu utrzymanie rzeczy w stanie niezmienionym oraz zarządzenie nią w celu umożliwienia dalszego z niej korzystania zgodnie z jej przeznaczeniem i pobierania z niej pożytków (np. Z.K. Nowakowski „System prawa cywilnego” T II „Własność i inne prawa rzeczowe, Ossolinemum, 1977, s. 412) Wszelkie zaś czynności, które polegały będą na przekroczeniu tej granicy i będą powodowały zmianę przedmiotu sprzedaży w stosunku do chwili jej otrzymania, obciążać będą konsumenta, który właśnie z wyjątkiem zmian wynikających ze zwykłego zarządu, zobowiązany jest do jej zwrotu w stanie niezmienionym. Jeżeli natomiast konsument doprowadzi do zmiany przedmiotu sprzedaży, która nie będzie wynikała z czynności zwykłego zarządu, wówczas słusznym wydaje się pogląd, iż jest on zobowiązany do przywrócenia stanu poprzedniego

Ostatnia edycja:
czy instalacja bądź zmiana oprogramowania w tablecie jest zwykłym zarządem czy przekracza zwykły zarząd ?
przykałd 1- kupujący w ramach zwykłego zarządu instaluje na tablecie oprogramowanie nawigacyjne , następnie zwraca sprzęt do sprzedawcy , nastepny kupujący nie ma już możliwości instalacji tego programu.

przykład 2 - kupujący w ramach zwykłego zarzadu sprawdza nawigację która sprzedawana jest z pakietem bezpłatnej aktualizacji przez dwa lata od daty pierwszego uruchomienia

czy opisane przypadki to napewno zwykły zarząd ?

w pierwszym przypadku pytam o tablet który kupił autor tematu

drugi to przykład zakupu "nawigacji GPS" której integralną częścią jest oprogramowanie nawigacyjne

Co nastepnie z takim sprzętem, czy sprzedaca może zaliczyć go jak stratę dla potrzeb podatkowych (nie może ponownie odsprzedać go jako nowy,nieużywany)

W gestii sprzedawcy leży takie zorganizowanie sobie sposobu prowadzenia działalności gospodarczej, aby miało to dla niego sens. Może zawrzec jakieś porozumienie z producentem sprzętu, które umożliwi np. ponowne uruchomienie nawigacji jako nowej, albo po prostu może nie prowadzić takiej sprzedaży na odległość.

Identyczne porozumienie może zawrzec z producentem oprogramowania i na tej zasadzie realizowac zwroty systemu Windows .Poprostu producent na wniosek sprzedawcy nada nowy kucz bo konsumet chciał tylko sprawdzić produkt .
Moim zdaniem w tym przypadku ustawa nie jest jasna.

sprawdzałem ;) próbuje wyjaśnić dlaczego program preinstalowany również nie jest wyłączony z ustawy.

Hej, a możecie mi to przetłumaczyć na polski?
Bo jeżeli w takim razie nie miałabym prawa zwrotu, to będę domagała się zwrotu tableta - jakoś sobie go wtedy opchnę, przynajmniej jakaś część z kasy do mnie wróci.

Bo tablet odesłałam i sprzedawca odebrał paczkę. I teraz jestem bez kasy i bez sprzętu.

To czekaj 14 dni na przelew i żądają odsetek ustawowych.

14 dni minęło wczoraj.
Napisałam e-mail do sprzedającego i zgłosiłam sprawę również do allegro.

Czy termin 10 dni jest liczony od nadania listu poleconego, czy od dostarczenia oświadczenia woli do przedsiębiorcy, tak jak jest z odpowiedzią listowną przedsiębiorcy na reklamacje w 14 dni?
Czy mam przez ww. prawo używać zakupiony towar max. 24 dni (10 dni odstąpienie, 14 dni na zwrot towaru) w przypadku zwrotu towaru kurierem?

Mirr napisał:
Czy termin 10 dni jest liczony od nadania listu poleconego, czy od dostarczenia oświadczenia woli do przedsiębiorcy, tak jak jest z odpowiedzią listowną przedsiębiorcy na reklamacje w 14 dni?
Czy mam przez ww. prawo używać zakupiony towar max. 24 dni (10 dni odstąpienie, 14 dni na zwrot towaru) w przypadku zwrotu towaru kurierem?

Pytasz, bo nie wiesz, czy to raczej pytania retoryczne?

loco1 napisał:
Pytasz, bo nie wiesz, czy to raczej pytania retoryczne?
Pytam, bo przeczytałem interpretację która wydaje mi się sprzeczna z Kc. Wolę nie tkwić w błędzie.

Co powinno znaleźć się w wezwaniu do zapłaty? Kasy dalej brak, sprzedawca dostał już oficjalne ostrzeżenie od allegro...

Powrót