Odstąpienie w 10 dni a włączenie sprzętu

• Autor wątku Autor wątku eInka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzwoniłam do sprzedającego.
Sprawa została przekazana do prawnika,ponieważ sprzęt nosi ślady używania - został odpakowany!! i włączony.
Mam dostać jakieś pismo, może w poniedziałek

teraz sprzedawca przy pomocy prawnika będzie ustalał czy był to zwykły zarząd.

Tablet był na windowsie, został włączony.
Żebym mogła go obejrzeć, musiałam go otworzyć. Karton nienaruszony.

Moim zdaniem sprzedawca nie ma szans, żeby wykazać, że to nie był zwykły zarząd. A zakładając hipotetycznie, że nie był, to i tak musi oddać kasę, ewentualnie potrącając sobie odszkodowanie za naruszenie sprzętu.

Kontaktowałam się w tej sprawie z infolinią konsumenta, wiem, co robić dalej.
Dam znać, jak efekty.

Ale pani prawnik od razu wiedziała: "i co? nie chce pani oddać pieniędzy, bo włączyła pani komputer i uruchomiła windows? aaaa, to znam. Jest decyzja sądu, że windows mógł zostać włączony"

No i sprawę pomaga mi rozwiązać Rzecznik Praw Konsumenta.

Sprzedawca napisał mi, że odsyła tablet, że nie przyjmuje zwrotu, bo tablet nosi slady używania (windows i zerwanie folii (których nie było). Mam go odebrać, czy nie?

eInka napisał:
Sprzedawca napisał mi, że odsyła tablet, że nie przyjmuje zwrotu, bo tablet nosi slady używania (windows i zerwanie folii (których nie było). Mam go odebrać, czy nie?

Tak troszkę się wcinam między wódkę, a zakąskę, ale JA bym nie odbierał. Poinformowałaś go, że rezygnujesz co sprawia, że umowa jaka była między wami nie istnieje. On ci ma odesłać kasę, a nie tablet. Odbierając go narażasz się na ryzyko, że odbierzesz tablet uszkodzony/porysowany/whatever i już się z tego nie wyplączesz. Natomiast on potwierdził, że przyczyną nieuznania zwrotu było włączenie tabletu i zerwanie folii (której, jak twierdzisz nie było) - nie wspominał o innych przyczynasz nieuznania zwrotu. A Skoro już raz cię oszukał (folia) to nie wiadomo co ci teraz przysłał. Ale podkreślam: nie jestem prawnikiem i piszę tylko jak ja bym zrobił na tym konkretnym etapie. Skoro nie ma już między wami umowy to jedyne co od niego możesz odebrać to zwrot kasy :)

Dzięki, w takim razie go nie odbieram. Ale mam przeboje, oj

Yy... a tak właściwie, czy sprzedawca nie powinien na to pismo odpowiedzieć w ciągu tych 14 dni od otrzymania odstąpienia od umowy?
Wysłał mi je dokładnie 14 dni PO tych 14 dniach

Nie, nie powinien. Nie ma czegoś takiego jak odpowiedź na złożone odstąpienie od umowy.

Aż nie mogę uwierzyć, że sprzedający nie ma się kogo zapytać czy to co robi, jest słuszne i tak się upiera przy swoim.
Taaaak, włączyłam tego windowsa (nie było info, że akceptuję umowę lic. tylko od razu welcome). Przy tym włączył się McAfee.
I to oznacza, że sprzęt ma ślady używania....

Może sprzedawcy trzeba dobitnie uświadomić, że jest w błędzie. Napisz mu maila z tekstem linka z postu 22#(może być długi tekst, "lepiej" działa na psychikę). Poinformuj że jesteś pewna swoich racji i zapytaj czy jest zdecydowany ponieść koszty sądowe, ponieważ są już wyroki orzekające na twoją korzyść. Zaznacz, że maila załączasz na adres Rzecznika Konsumentów.

No cóż, wysłałam pismo od sprzedającego do rzecznika, który zajmuje się moją sprawą. Dostałam info, że:

czy w istocie zainstalowała Pani na komputerze wskazane przez Przedsiębiorcę oprogramowanie? Jeżeli taka sytuacja miała miejsce, to można przyjąć, iż przekroczyła Pani zakres „zwykłego zarządu” i utraciła możliwość skutecznego odstąpienia od umowy.

Tyle, że jak mówię - instalacji nie było, było "welcome".
dziś wysłałam wezwanie do zapłaty.

Czyli mam szansę?
Bo serio, zaczynam się łamać, czy nie lepiej było tego tableta przyjąć i opchnąć dalej :rolleyes:

Ciekawi mnie jak zakończy się ta sprawa , czy instalacja płatnego oprogramowania może być uznana przez sąd za zmianę wykraczającą poza zakres zwykłego zarządu.

Jak mówiłam, nie było instalacji. Było włączenie i welcome.
Bez "to pierwsze uruchomienie, czy akceptujesz umowę licencyjną".
Windows po ang, sprzęt w ogóle był z UK.

No nic, zobaczymy.

Powrót