Odstąpienie w 10 dni a włączenie sprzętu

• Autor wątku Autor wątku eInka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dlaczego smietnik ? Próbuje wykazać iż można wykroczyć poza zwykły zarząd używając tabletu.Jednak rozumiem, temat odbiegł od pytania autora ,więc kończe.

Ostatnia edycja:
Pytanie prawne co do przedpłat z art. 7.pkt. 3.
1. zawieram umowę konsumencką na allegro, płatna przesyłka z przedpłatą, płacę tego samego dnia przelewem na konto sklepu.
2. po 5 dniach dostaje przesyłkę, 10 dnia wysyłam odstąpienie od umowy, 14 dnia wysyłam przedmiot.
3. sprzedawca jest zobowiązany z ustawy zwrócić cenę 14 od odstąpienia robi to, oraz zwraca koszt przesyłki ze sklepu do konsumenta.
Pytanie
I Odsetki są liczone tylko od ceny towaru, czy cena towaru+ przesyłka?
II Odsetki są liczone od daty z pkt. 1 do daty z pkt. 2, czyli dostarczenia przesyłki?
III Czy może odsetki są liczone od daty z pkt. 1 do daty z pkt. 3, albo innej faktycznej daty zwrotu kwoty przelewu?

Niefachowa literatura nie jest jednoznaczna w tym temacie.
Zrób sobie lokatę na 13% w skali roku. Z odsetek ustawowych ...
ePorady24 - porady prawne - portal prawniczy, prawo pracy, rodzinne, spadkowe, cywilne, karne, administracyjne, handloweOdstąpienie od umowy w praktyce, czyli klauzule niedozwolone, choć popularne | Co w prawie piszczy

Do ww.
Ustawowe oprocentowanie kwoty wpłaconej tytułem ceny rozpoczynałoby się od piętnastego dnia po dacie odstąpienia, w przypadku płatności przy odbiorze przesyłki.

W przypadku przedpłaty uznaję, że odsetki ustawowe liczy się od wykonania przelewu przez konsumenta, do faktycznego dnia zwrotu przedpłaty przez sprzedawcę. III

Jutro odbieram dokumenty od rzecznika i składam dokumenty do sądu.
Pieniędzy jak nie było, tak nie ma.

witam. sprzedawca zwrócił mi za towar ale za koszt wysyłki jego do mnie już nie bo twierdzi :
''Usługa transportu została wykonana przez zewnętrzną firmę, więc te
pieniądze zostały przekazane innej firmie. Usługę wykonano i za nia
Pani zapłaciła, więc nie ma tu możliwości zwrotu za coś co wykonano
dla Pani czyli usługę transportu". Towar został wysłany kurierem.
Czy ma rację?

Nie ma racji.
Uzasadnienie, przeczytaj Odstąpienie od umowy: zwrot kosztów przesyłki - eGospodarka.pl - Prawo konsumenckie
Sklep internetowy musi pokryć koszty wysyłki przy odstąpieniu od zakupu – jak to w końcu jest? - eKomercyjnie.pl
Prezes UOKiK uznał, iż zapis „W razie zwrotu towaru, Klient ponosi koszty przesyłki towarów do i od Klienta” narusza zbiorowe interesy konsumentów i jest niezgodny z zasadą wyrażoną w art. 7 ust. 3 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny. Decyzja dotyczyła sklepu mediasklep.pl i jest prawomocna.

W decyzji tej Prezes UOKiK wspominała wyrok Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, który w taki sam sposób zinterpretował zapis dyrektywy unijnej „w sprawie ochrony konsumentów w przypadku umów zawieranych na odległość”. Z decyzji wynika, iż w przypadku odstąpienia od umowy sklep internetowy powinien zwrócić konsumentowi koszt towaru oraz koszt wysyłki towaru do niego.

martag2216 napisał:
za coś co wykonano
dla Pani czyli usługę transportu
Jest to kompletna bzdura poniewaz obowiazek dostarczenia towaru spoczywa na sprzedawcy. To sprzedawca jest osoba, na rzecz ktorej wykonywana jest ta usluga i tylko on czerpie z tego wzgledu ewentualne zyski.

czyli sprzedawca musi mi oddać za wysyłkę do mnie ale juz nie za koszt odesłania towaru do niego,tak?

W przypadku zwrotu sprzetu do 10 dni tak. Macie wzajemny obowiazek zwrocenia sobie swiadczen.

Generalnie zasada jest taka ze kupujac na odleglosc placisz za przedmiot, a za wysylke do ciebie placi sprzedawca. Jednak mozesz zobowiazac sie na pokrycie wysylki w twoja strone w ramach zawartej transakcji. Jesli uniewazniasz transakcje do 10 dni jak tutaj, to nastepuje zwrot swiadczen:

Twoje swiadczenie
-pieniadze za przedmiot
-splacenie kosztow dostawy do ciebie

Swiadczenia sprzedawcy
-dostawa sprzetu do ciebie

Czyli teraz jesli macie zwrocic sobie wzajemne swiadczenia to ty dostarczasz przedmiot do sprzedawcy, a sprzedawca zwraca ci pieniadze ktore wplaciles.

i jeszcze jedno. sprzedawca upierał się że na zwrot ma 14 dni ROBOCZYCH? ja doczytałam się że kalendarzowych.Napisali do mnie tak:
"Zgodnie z ustawą z dnia 2 marca 2000 r. (Dz. U. z 2000 r. Nr 2 poz. 271)
uprawnione osoby mogą odstąpić od zawartej umowy kupna w terminie 10 dni licząc od daty odebrania przesyłki.
Jest to możliwe tylko wówczas, gdy towar jest odsyłany w stanie niezmienionym czyli w takim jakim został dostarczony.
Należy również dołączyć pisemne oświadczenie o odstąpieniu od umowy, oryginalne dokumenty, zasadniczy produkt, jak i wszystko,
co było dodane do kompletu.
Jeżeli to możliwe na opakowaniu umieścić dopisek „Zwrot Towaru” - taka przesyłka odbywa się na koszt klienta.
W przypadku uznania odstąpienia od umowy należność zostanie przelana na rachunek banku wskazany
przez Kupującego w oświadczeniu w terminie do 14 dni roboczych".

Art. 111 k.c. wskazuje, że termin oznaczony w dniach kończy się z upływem ostatniego dnia. Jeżeli zaś początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym nastąpiło zdarzenie.
Jeśli nie zwróci ceny (płatność za pobraniem)- ustawowe oprocentowanie kwoty wpłaconej tytułem ceny rozpoczynałoby się od piętnastego dnia po dacie odstąpienia, jako kara za nieterminowość.

Jeśli robiłaś przedpłatę zwraca ją wraz z odsetkami liczonymi od daty przedpłaty do dnia zwrotu.
3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

Ostatnia edycja:
nie chcą oddać za wysyłkę.oto co mi odpisali:
Firma kurierska wykonała dla Pani usługę, my towaru nie zamawialiśmy
tylko Pani więc firma kurierska Pani wykonywała tą usługę a nie nam,
my dla zabawy towaru w Polskę nie wysyłaliśmy.

Ostatnia edycja:
Uwaga, rzecznik ma 30 dni na zajęcie się sprawą.
Ja złożyłam dokumenty 7go stycznia, odbierałam je (potrzebowałam oryginały do pozwu do sądu) 25go stycznia i nikt ich nawet nie przejrzał.

Sprawa powinna rozwiązać się do końca przyszłego tygodnia, bez sądu (a miałam dziś wysyłać pozew...)

Jak pękli to pamiętaj o wszystkich żądaniach, np. Odsetki ustawowe. Koszt wysyłki.

Lepiej odpowiedzieć im na email teraz, czy poczekać na przelew?
pani prawnik, która się mną "opiekuje" zasugerowała poczekać na kasę.
Nie ukrywam, samo 1599zł za tablet mnie strasznie ucieszy.

Poczekaj na przelew, a potem walka o resztę.
Zapytaj mailem kiedy przelew będzie. Przypomnij, że długo czekasz.

Ostatnia edycja:
Powrót