Odsunięcie potencjalnych roszczeń

• Autor wątku Autor wątku arbuz80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arbuz80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Mam projekt (ewentualnie realizowany na zlecenie lub dzieło, bez umowy o pracę) i chcę zażądać procentowego udziału w zyskach. W jaki sposób jednoznacznie zrzec się odpowiedzialności za ewentualne naruszenie praw własnościowych, przenosząc odpowiedzialność na zleceniodawcę projektu, gdyby coś takiego miało miejsce w przyszłości? Chcę wiedzieć jak sformułować takie zastrzeżenie. :-)

arbuz80 napisał:
... W jaki sposób jednoznacznie zrzec się odpowiedzialności za ewentualne naruszenie praw własnościowych, przenosząc odpowiedzialność na zleceniodawcę projektu,...
Co konkretnie masz na myśli?

Załóżmy że stworzę jakiś serwis lub program który będzie używany komercyjnie. Gdyby mój zleceniodawca został pozwany o naruszenie praw własnościowych (czy do reprodukcji? nie znam się) to czy ja też mogę być pociągnięty do odpowiedzialności cywilnej? Jestem tylko subkontraktorem, dostarczam zamówiony kod. Nie ja zakładam firmę ani nie wynajmuję serwerów ani nie zbieram płatności. Czy to jest dość jasne?

Za pomocą Twojego programu mają być naruszane cudze prawa? Jeśli takie jest jego przeznaczenie odpowiedzialności nie unikniesz.
W innym przypadku w analogi, producent młotka nie odpowiada za przestępstwa użytkownika młotka.

PS.
Żadnych konkretów nie przedstawiłeś i gdzie tutaj kontekst do prawa autorskiego.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Za pomocą Twojego programu mają być naruszane cudze prawa?

Nie, ale chcę się odciąć od problemów jakie mój zleceniodawca może potencjalnie stworzyć. Trochę jakbym produkował dynamit (pomijjąc restrkcje ekspotowe). Jest wiele legalnych zastosowań ale wiesz, nie biorę odpowiedzialności za wykorzystanie.

Powrót