odszkodowanie a podatek

• Autor wątku Autor wątku niewiempytam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niewiempytam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam , miałem wypadek komunikacyjny jakiś czas temu .

Na moje konto w ostatnim miesiącu wpłynęły bardzo duze kwoty , bo 117 tysięcy złotych z mego ubezpieczenia wypadkowego , oraz ponad 420 tysięcy z OC sprawcy wypadku + kolejne 98 tys z tytulu uszkodzenia samochodu w trakcie wypadku .

Czy tak duże przelewy generują potrzebę zgłoszenia tego faktu do skarbówki lub ujęcia w PIT ?

Czy traktowane są jako dochód ? Chciałbym za te odszkodowanie wybudować dom synowi : darować kwote na budowę , czy przepisać już gotowy dom ? Co wyjdzie korzystniej ?

ps : dodam ,że kwota dokładnie 422 tyś z groszami z oc sprawcy zostala przelawa w postaci trzech transz w kilkumiesięcznych odstępach w miarę walki z ubezpieczycielem.

117 - moje ubezpieczenie dodatkowe , które co miesiąc opłacam.
420tyś - Po wypadku zgłosila sie do mnie kancelaria prawna, która zaoferowała swoje usługi polegające na uzyskaniu odszkodowania z OC sprawcy wypadku w zamian za % uzyskanej kwoty ... więc sądze ,że jest to forma zadośćuczynienia ...zbierałem wszelkie możliwe kwity ,których suma łącznie z rehabilitacją nie przekroczyła 30 tyś ...a dostałem 420tyś już po odliczeniu ich 30%.
98tyś - typowe odszkodowanie za zniszczony pojazd - szkoda całkowita.

Powrót