Odszkodowanie Hamburg

• Autor wątku Autor wątku woytekpot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

woytekpot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. 6.09 mialem maly wypadek w pracy tj. omsknelo mi sie kolano podczas mycia felgi. Kolega podjechal moim autem, wsiadłem ijakos udalo mi sie dojechac do domu. Pozniej udalem sie do babci, ona zadzwonila po karetke bo kolano mi opuchlo i nie moglem sie ruszyc. w szpitalu stwierdzili Arbeitsunfall. 16.09 mialem operacje, zszyli mi łękotkę. I teraz pytanie, czy nalezy mi sie odszkodowanie?Mam w postbanku wykupione unfalversicherung, najprostszy, place 19 uro miesiecznie. Przepracowane na umowe ponad rok. U tego pracodawcy 3 miesiace. dziekuj za odpowiedz

Niestety, nie przysługuje Ci jakiekolwiek roszczenie odszkodowawcze przeciwko pracodawcy, ponieważ z tego co piszesz, nie wynika jakiekolwiek jego zawinienie. To nie oznacza, że nie masz prawa do żadnego odszkodowania: Ten wypadek powinien być zameldowany przez pracodawcę w Berufsgenossenschaft jego branży, w którym ubezpieczeni są także jego pracownicy od wypadków przy pracy. Zgłoś ten wypadek także Twojemu prywatnemu "Unfallversicherung". Ponieważ nie znam ogólnych warunków ubezpieczenia, które są treścią tej Twojej prywatnej umowy ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków "Unafllversicherung", trudno jest powiedzieć, czy otrzymasz stamtąd jakieś pieniądze. Ale zgłoś to formalnie do tego "Unfallverischerung". Natomiast pracodawcę zapytaj, czy zgłosił ten wypadek swojemu ubezpieczycielowi (np. w Berufsgenossenschaft).

Powrót