Odszkodowanie i 2 właścicieli

• Autor wątku Autor wątku axrt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

axrt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Proszę o porade. Mój wujek ma samochód który jest zarejstrowany na niego i na ciocię. Teraz są po rozwodzie ale samochód dalej jest na dwie osoby.Ostatnio miałem stłuczkę (nie z mojej winy).Ubezpieczyciel po oszacowaniu szkód powiedział że potrzebuje podpisu 2 właścicieli, bo jak nie to dostanę 50% należności. Ciotka podpisałe ale powiedziała , że ona chce te drugie 50% dla siebie i jeżeli nie dostanie to poda wujka do sądu.
Jeżeli bym wydał całe pieniądze na naprawę i miał na to potwierdzenie w postaci rachunku to może ona wygrać w sądzie zwrot 50% odszkodowania.
Czy sąd potwierdził by ,że pieniądze zostały wydane zgodnie z przeznaczeniem i bym wygrał :?:

Proszę o odpowiedz :)

Skoro ciotka podpisała - rozumiem, że zgodę na odbiór odszkodowania przez ciebie - to równocześnie wyraziła zgodę na taki sposób przekazania odszkodowania.

Czyli nie ma ona żadnego dowodu, iż chce tych pieniędzy. Formalnie moim zdaniem się ich zrzekła na Twoją rzecz.

TAk ale powiedziała że jak dojdą na konto to ma jej dac połowę i tak tez powiedziała przedstawicielowi ubezpieczalni. Jak nie to poda wujka do sądu. Czy jak by to zrobiła to wygrała by ?

skoro ciotka jest współwłaścicielem pojazdu (domniemuję że w 50%) to i 50 % odszkodowania należy do niej skoro są po rozwodzi i posiadają rozdzielność majątkową... - chyba ,że wujek posiada udokumentowany podział majatku i samochód po rozwodzie przypadł z tego podzialu jemu... wtedy i odszkodowanie w 100 % należy do niego...

Powrót