Odszkodowanie OC a brak zapiętych pasów

• Autor wątku Autor wątku Florentino
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Florentino

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam

Kilka miesięcy temu uległem wypadkowi samochodowemu jako pasażer, nie mając zapiętych pasów. Po wypadku bedac w karetce policjant pytał się mnie czy miałem zapięte pasy. Odpowiedziałem że nie ale na przesłuchaniu trzy miesiące później policjant w ogóle nie pytał się mnie o pasy. W zeznaniach nie ma o tym śladu. Czy w takiej sytuacji ubiegając się o odszkodowanie z OC sprawcy mogę liczyć na pełną kwotę?

Zakładając że firma ubezpieczeniowa dojdzie do takiej informacji że pasy nie były zapięte to moze zajść możliwość nie wypłacenia mi jakiejkolwiek kwoty? Dodam że kierowca bez prawka.

Możesz liczyć ale raczej jeżeli ubezpieczyciel znajdzie informacje o pasach to coś pomniejszy ale na pewno coś dostaniesz.
Osoba bez prawka oczywiście będzie musiala zwrocic ubezpieczycielowi wszystko to co on wypłaci tobie.

Dużo zależy od tego, jakie odniosłeś obrażenia, bo na podstawie ich zakresu i charakteru można z dużym prawdopodobieństwem określić, czy pasy były zapięte, czy nie.

za brak pasów ubezpieczyciel może zastosować tzw. przyczynienie i tu ma można powiedzieć dowolność ale najczęściej jest to w granicach 30 %. można się z tym nie zgadzać i odwoływać. co do przyznania się policjantowi to taka informacja może znajdować się w tzw. notatce urzędowej, jeżeli ubezpieczyciel do niej dotrze to będzie miał podstawy żeby przyczynienie zastosować, najczęściej przy drobnych kolizjach o niewielkich obrażeniach opiera się na zaświadczeniu otrzymanym z Policji dzie najczęściej takich szczegółowych informacji nie ma. pozostaje treść zgłoszenia roszczenia i co na temat pasów napisze tam poszkodowany... czy napisze prawdę czy może coś pominie

kierowca w moim pojeździe również nie miał pasów. Tzn miał w połowie. Góra narzucona,a dół pasa za plecami. Uciekał przed czołówką zjeżdżając do rowu, ale i tak doszło do uderzenia. Zrobił czołem pajączka na szybie. Ubezpieczyciel nie zwrócił za wymianę szyby czołowej. Prawnik ,który sprawę prowadził nawet nie starał się uzyskać dopłąty za szybę

Powrót