odszkodowanie od Hotelu

• Autor wątku Autor wątku 78arek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
7

78arek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

W czerwcu 2007 spędzałem kilka dni w Karpaczu - w Hotelu 3 gwiazdkowym, wszystko niby pięknie, ale ... ukradziono mi z pokoju hotelowego laptopa, aparat telefoniczny, 400 zł i 700 koron czeskich(w tym czasie jadłem lunch w restauracji na parterze). Zgłosiłem to od razu do recepcji, wezwano policję.....

We wrześniu dostałem informacje że postępowanie umorzono z uwagi na niewykrycie sprawcy. W między czasie ubezpieczyciel zwrócił mi za laptopa (ubezpieczony był w pracy) telefon też dostałem nowy (tez miałem prywatnie ubezpieczony) ale... po tej informacji z komendy Policji napisałem do Hotelu, żeby mi zwrócili kasę - czemu? - bo uważam że brzydko się zachowali wobec mnie w związku z tym przykrym wydarzeniem, dwa uważam że nie dopilnowali, nie dołożyli należytej staranności do zabezpieczenia moich rzeczy, kiedy ja spożywałem posiłek w ich restauracji. Recepcjonistka, która teoretycznie niby pilnuje kto wchodzi a kto wychodzi z Hotelu - wychodziła ze swojego stanowiska chocby do kuchni hotelowej czy na dół sprawdzić czy sauna wolna.

Właściciel oczywiście odmówił mi wypłaty tych pieniędzy twierdząc, ze sejf w pokoju w szafie był, że on nie odpowiada za takie rzeczy.

Kto ma rację? Sądzą Państwo że warto dawać to do sądu, jeśli tak to może jaki przykładowy pozew?

Pozdrawiam
Arek

Nigdy nie miałem styczności z tego typu sprawą ale wydaje mi się, że istnieje odpowiedzilaność prowadzącego hotel i reguluje to art. 846 - 852 KC. Hotele przeważnie sa ubezpieczone od odpowiedzialności z tego tytułu na wypadek właśnie przegranej sprawy.
Myślę że warto założyć sprawę o odszkodowanie ale może niech sie ktoś wypowie co wie więcej na ten temat.

Powrót