Odszkodowanie od niemieckiego Wymiaru SPRAWIEDLIWOŚCI

• Autor wątku Autor wątku Michał P1979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michał P1979

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Proszę o pomoc.
W roku 2010 na jednej z dróg ekspresowych w Niemczech doszło do niegroźnej kolizji. Wina nie została orzeczona. Ja jako obywatel Polski (kierowca drugoego samochodu - Niemiec), zatrzymałem się aby wymienić się danymi oraz w celu wyjaśnienia sprawy. Kierowca drugiego samochodu był jednak agresywny i zaczął wymachiwać rękami, wykrzykując coś w swoim jezyku. Odjechałem z miejsca zdarzenia zatrzymując pierwszy napotkany patrol policji i tłumaczac całą sytuację. Zostałem odeskortowany na posterunek, osadzony w areszcie na kilka godzin po czym poproszono mnie o wpłatę pewnej kwoty, której nie miałem ze sobą - miałem jedynie karty płatnicze. Ostatecznie dostałem do podpisania dokument, zostałem zwolniony z aresztu w momencie jego podpisania i zostałem poinformowany o tym iz dalsze informacje zostana dostarczone pocztą. Po okresie prawie dwóch lat otrzymuję wezwanie do sądu. Wezwanie na którym jestem informowany o prawomocnym wyroku i obciążony kwotą 435 euro. W Czytelni przegladając dokumentacje zauważam błąd(BŁĄD W ADRES), który mógł być powodem dla którego nie otrzymywałem informacji od niemieckiego Wymiaru Sprawiedliwości. (na posterunku został skserowany mój dowód osobisty, więc domyślam się iż wina leży po stronie urzędnika niemieckiego). Nie mogę się odwoływać od prawomocnego wyroku, lecz chciałbym wnioskować o odszkodowanie w wysokości co najmniej równej, wysokości nałożonego na mnie mandatu. Gdzie mogę szukac pomocy, z kim się kontaktowac.

Nie za bardzo rozumiem, po co umieszczasz ten sam temat po raz drugi na forum, bo chyba zdajesz sobie sprawe, ze taki problem moze za ciebie rozwiazac jedynie niemiecki adwokat, ktory - szczegolnie ze wzgledu na twoj brak znajomosci jezyka - bylby ewentualnie w stanie napisac skarge/odwoloanie itd.

Jednakze przy kwocie, o ktora tu chodzi, ok. 400 euro, zaplacisz wiecej za adwokata niz to zaoszczedzisz, a przy tym bedziesz mial jeszcze terminy/rozprawa itd. na glowie

Generalnie jest taka zdrowo-rozsadkowa zasada, ze prowadzenie procesow sadowych o kwoty mniejsze niz 500 euro w wiekszosci przypadko mija sie z celem

Dziękuje za odpowiedź. Umieszczam w tej formie , "po raz kolejny" ponieważ na tamten wpis nie dostałem odpowiedzi. Jeszcze raz dziękuję, a co do uwagi odnośnie braku znajomości języka, pozostawię ją bez komentarza.

Przejęcie i przekazanie orzeczeń do wykonania

O dopuszczalności dalszego wykonania w Polsce kary orzeczonej przez sąd zagraniczny decyduje sąd polski. Przy określaniu kary bierze on pod uwagę wyrok sądu zagranicznego i wymiar kary grożący za dany czyn w polskim prawie.

Moje pytanie do Państwa brzmi-

"czy jestem w stanie korzystając z tej opcji uzyskać pomniejszenie kwoty nałożonego na mnie mandatu i ewentualne rozratowanie spłaty tej należności" ???

Do Sp Pogodniaka :-) - nie posiadam wiedzy prawnej dlatego zwracam się o pomoc na tym forum, proszę więc o łagodny wymiar kary..

Powrót