Odszkodowanie od skarbu Państwa.

• Autor wątku Autor wątku PaniH
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
P

PaniH

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam Państwa,
Wraz z liczną grupą osób (dokładnej liczby nie znam ale na pewno będzie to grubo ponad 60 osób) mamy zamiar ubiegać się o odszkodowanie od skarbu państwa ze względu na to że w latach 90' leki podawane nam nie były odpowiednio zbadane i zostaliśmy zarażeni wirusem HCV typ C.

Żona jednego z poszkodowanych (która także będzie nas reprezentowała w sądzie) jest adwokatem i zajmuje się tą sprawą.
Ma zamiar poruszyć niebo i ziemię - włączyć w to euro deputowanych, rzecznika praw pacjenta oraz wiele organizacji poza rządowych, także między narodowych. Więc odzew ludu będzie spory, bo i nasza grupa jest spora :)

Suma której się domagamy to 100.000zł, zdrowia nie zwróci ale nie oszukujmy się zdecydowanie ułatwi życie.

Co Państwo sądzą, czy jest szansa na wygranie takiego pozwu. Z tego względu że liczba osób poszkodowanych jest na prawdę duża więc i suma końcowa wypłat była by gigantyczna.

Z tego co wiem jeden pozew ale jednej osoby został wygrany, wtedy przysądzono 50.000zł

Z góry dziękuje za odpowiedź :)

Daniel.

[cytat="PaniH"]Co Państwo sądzą, czy jest szansa na wygranie takiego pozwu. Z tego względu że liczba osób poszkodowanych jest na prawdę duża więc i suma końcowa wypłat była by gigantyczna.[/cytat]
Jakaś szansa zawsze jest. Natomiast jaki będzie wyrok :?: To już chyba pytanie do dobrej wróżki.
Życzę powodzenia. Też mi kiedyś w szpitalu "zaszczepiono" wirusa.

Heh no wróżka fakt :) Ale chciałem zasięgnąć opini u Państwa.
Zobaczymy jak to będzie :)

Ale to zły pomysł. Zaczniemy wyrażać tutaj swoje poglądy na sprawę, które mogą być zupełnie inne od przyjętej linii przez państwa adwokata. Co będzie konsekwentnie prowadziło do konfliktów i tego, że adwokat będzie musiał państwa przekonywać dlaczego zrobił inaczej niż jakieś osoby z forum internetowego radziły. A proszę wiedzieć jest to niezwykle irytujące.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót