Odszkodowanie-wypadek w pracy

• Autor wątku Autor wątku krzysiieku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysiieku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam!
Mialem z poczatkiem lutego 2009 wypadek w pracy na budowie. Okazalo sie ze mam powazniejsze zwichniecie, nogi nie mialem w gipsie ani w szynie, tylko oklady, bandaz i kontrole u lekarza w Niemczech. Jednak po ponad 6 tygodniach kostka byla dalej opuchnieta i zostalem skierowany na specjalistyczne badanie MRT, po ktorym okazalo sie ze mam zerwane 2 wiazadla i obecnie lekarz zalecil mi stabilizator-orteze.
Slyszalem ze moge sie starac o odszkodowanie i jakies procenty za uszczerbek na zdrowiu i ze procenty licza sie przy przejsciu na emeryture, ale nie znam zadnych szczegolowych.
Czy moze ktos z Was wie jak taka sprawe w Niemczech wyglada, jak sie starc o odszkodowanie i uszczerbek na zdrowiu, kto go wypisuje - lekarz czy musze stanac przed jakas komisja? Pracuje w niemieckiej firmie.
Pozdrawiam

skoro jest ubezpieczenie to najlepszym rozwiazaniem byloby udac sie do prawnika specjalizujacego sie w wypadkach, byc moze w gre bedzie wchodzila nietrafnie postawiona diagnoza

Dzieki.
Diagnoza po wypadku i po zdjeciach z rentgena to Distorsion, czyli zwichniecie. Poniewaz trwa to juz dlugo pod koniec marca mialem jak juz pisalem zrobione badanie MRT u radiologa tomografem komputerowym i on opisal to jako zerwanie 2 wiazadel na 3 ktore to sa przy kostce oraz otrzymalem 3 duze zdjecia z szczegolami mojej stopy i mysle ze obecnie diagnoza jest dobra. Dzis szef mi dzwonil ze otrzymal pismo, ze w nastepnym tygodniu musze stanac przed komisja lekarska w Berlinie, aby specjalista noge zobaczyl i ocenil, tak mysle-czy jestem zdolny do pracy. Nie wiem tylko czy to skierowanie jest z AOK czy Bau Berufsgenossenschaft.

pewnie z aok bo zwiazki w takie rzeczy sie raczej nie mieszaja, wiec nie pozostaje nic tylko czekac na orzeczenie komisji, powodzenia :)

prcodawca musi miec formularze dotycza one wypadkow w pracy czy wypadku w drodze do pracy i spowrotem,opisuje sie przebieg wypadku i oddaje do bau berufsgenossenschaft wtedy wszystki pomoce np kule wozke nawet przerabianie samochodu jest w calosci pokrywane

Masz racje, tak tez zostalem poinformowany i w aptece, ani w szpitalu, ani przy odbiorze w sklepie ortopedycznym ortezy nic nie placilem, nawet 10 Euro za pierwsza wizyte u lekarza, Bau Berufsgenossenschaft zaplaci za moje kule, leki przeciwbolowe, masc oraz ostatnio za orteze (stabilizator) na kostke. Koszt samej ortezy byl 90 Euro.
Wydaje mi sie ze za leczenie i badanie tomografem komputerowym to juz musi zaplacic AOK.
Czekam jeszcze na dokumenty z AOK do wypisania-to znaczy o konto do wplaty chorobowego przez AOK, wniosek do wypisania przez prowadzacego lekarza, wniosek do wypelnienia gdzie bylem ubezpieczony w ciagu ostatnich 5 lat z podaniem ubezpieczalni i adresu. Wiem o tych wnioskach, gdyz dzis pomagalem mojemu koledze ktory mial takze wypadek w styczniu 2009 r. wypisac te potrzebne wnioski, ktore nastepnie nalezy odeslac na wskazany przez AOK adres.
Pozdrawiam

Jak sie okazalo skierowanie bylo z BAU BG Frankfurt am Main do Unfallkrankenhaus w Berlinie i tam po ogledzinach powiedziano mi, ze kieruja mnie na fizjoterapie - Krankengymnastik (10 razy, po 2 w tygodniu).

Powrót