odszkodowanie z ASO - proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku flower1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

flower1991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
kochani sprawa w wygląda następujaco . jakiś czas temu kupiliśmy audi . pojechaliśmy z nim do serwisu Audi na przegląd przed-zakupowy. Wykryli parę błędów w komputerze o podświetleniu tablicy, wyciek oleju z wału. zaakceptowaliśmy te usterki i podpisaliśmy ze sprzedającym umowę.
od czasu zakupu auto zrobiło około 80-100km głównie do mechanika i spowrotem. oddaliśmy auto do mechanika na wymianę rozrządu oraz pompy oleju. dziś okazało się że do wymiany jest jeszcze SPRZEGŁO DWUMASOWE ! KOSZT 2400zł .. w ASO nic takiego nie wykryli ! na wydruku z aso nie ma żadnej informacji o sprzęgle ze zjechane.. czy mamy jakieś szanse na odszkodowanie z tego tytułu ?! czy już nic się nie da zrobić ...

wydaje mi się że nie, jest to sprawdzona konkretna osoba polecona od kolegi , dodatkowo radca prawny po wypadkach, więc jestem go raczej pewna że nie kręci a mówi prawdę. sprawdziłam wszystkie kartki z aso nie ma żadnej umowy. są tylko wydruki co było poddane przeglądowi

Nie podpowiem nic w kwestii prawnej ale jako mechanik mogę powiedzieć, że nie da się sprawdzić sprawności koła dwumasowego na przeglądzie przed zakupowym.
Koło dwumasowe niestety to wadliwa rzecz w nowych samochodach i jego awaria pojawia się nagle a objawia się na początku hałasami z okolic sprzęgła i większymi wibracjami silnika.

o kurcze to kiepsko ... wpakowaliśmy się trochę . ani ja ani tata nie zauważyliśmy nic żeby coś tam było. ale nawet nie mam pojęcia jakie oznaki takiego uszkodzenia dwumasu są. no trudno. trzeba będzie zrobić i cieszyć się jazdą

Na portalach aukcyjnych świadczą usługi regeneracji takich kół i jest to o wiele tańsze niż wymiana na nowe.

na interenecie wyczytałam że uszkodzony dwumas słychać na biegu jałowym. podczas przeglądu jest odhaczone jako prawidłowe. może jeszcze da się złożyć jakąś reklamacje

Bo na przeglądzie mógł być jeszcze prawidłowy.

Dla przykładu: kumpel kupił Audi za 56,000zł; przyjechał do domu (zrobił jakieś 200km) za 2 dni pękł mu rozrząd.

I co w takiej sytuacji? <= pytanie retoryczne

Powrót