Odszkodowanie z OC, a śmierć współwłaściciela

• Autor wątku Autor wątku helzim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

helzim

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Jestem współwłaścicelem pojazdu. Drugim współwłaścicelem była osoba, która zmarła. Sprawa o stwierdzenie nabycia spadku jest w toku. Niestety w niedługim czasie po śmierci jednego ze współwłaściceli pojazd ten uczestniczył w wypadku, którego sprawcą był inny kierujący (innym pojazdem). Jako poszkodowany zgłosiłem szkodę do firmy ubezpieczeniowej sprawcy wypadku, tam gdzie miał on wykupioną polisę OC. Nadmienić należy, że współwłasność pojazdu na podstawie umowy miedzy współwłaścicielami kształtowała się w stosunku: 90% udziału we własności przypadało mnie, a 10% zmarłemu współwłaścicielowi. Teraz TU chce mi wypłacić tylko 50 % odszkodowania. Czy ma do tego prawo? Twierdzą, że reszta zostanie wypłacona po prawomocnym postanowieniu sądu o stwierdzeniu nabycia spadku. Czy istnieje jakiś przepis, który pozwala TU na wypłacenie mi tylko połowy odszkodowania jeśli mój udział we własności pojazdu wynosił 90 % ? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Dodam tylko, że TU powołuje się przy tym na jakiś przepis ale nie mogą mi go wskazać...

to wystąpić pisemnie żeby wskazali ten przepis ...

Powrót