Odszkodowanie z OC przy braku ważnego przeglądu

• Autor wątku Autor wątku bratek123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bratek123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Miałam kolizję w której sprawcą był inny kierowca.Mam jego oświadczenie o spowodowaniu szkody. Podczas zgłaszania szkody zauważyłam, że badanie techniczne pojazdu jest od kilku dni nieważne. Czy w takim przypadku mogę miec problem z wypłatą odszkodowania z OC sprawcy.

Tak,możesz mieć problem.Jeśli samochód był w ruchu to ubezpieczyciel może uznać Twoje przyczynienie się do kolizji,ponieważ jazda samochodem bez ważnego badania technicznego jest traktowana jak jazda niesprawnym samochodem.

Sądzę, że muszą jeszcze udowodnić, że brak aktualnych badań technicznych musi jeszcze mieć wpływ na powstanie szkody (być przyczyną jej powstania w mniejszym bądź większym stopniu). Niemniej trafnie wypowiedziała się Judyta 35 - możesz mieć problemy.

Jakis czas temu był na tym forum opisywany tego typu przypadek i skończyło się tym, że brak ważnych badań technicznych nie miał żadnego wpływu na przebieg zdarzenia.
Oczywiście cała sprawa została "przeciągnięta" przez sąd i w tym wypadku raczej też bym się tego spodziewał.

Powrót