Odszkodowanie z polisy OC

• Autor wątku Autor wątku kamykkamyk2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamykkamyk2

Witam, potrzebuje porady w następującej sprawie. Doszło do kolizji drogowej w której to jestem osobą pokrzywdzoną, po wielkich bólach (czekałem na decyzję ubezpieczyciela 3 miesiące, odradzam ubezpieczenie w Allianz) otrzymałem dzisiaj odszkodowanie z polisy OC sprawcy. A że prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą ,więc do przewożenia narzędzi, zakupów i etc. potrzebuję cały czas korzystać z samochodu. Po kolizji swój samochód miałem unieruchomiony przez 2 tygodnie, musiałem pożyczyć od ojca, co wyszło taniej niż wynając jakąś firmę albo wypożyczyć samochód zastępczy , bo płaciłem tylko za paliwo i odwięczyłem się na koniec wymianą oleju w ojca pojeździe.
Moje pytanie brzmi: czy mogę ubiegać się również od ubezpieczyciela sprawcy kolizji o odszkodowanie z tytułu braku swojego środka lokomocji za okres 2 tygodni.

Pozdr

możesz złozyć roszczenia o utracone zarobki wskute braku narzedzia pracy jakim jest samochód lub o zwrot kosztów wynajmu pojazdu zastepczego. NIe ma natomiast odszkodowania za twz. przestój, który byłby płacony np. ryczałtem.

Sugeruję zawrzeć z ojcem umowę użyczenia pojazdu ze stawką np. 100/dzień.
Oczywiście musisz udowodnić konieczność korzystania z pojazdu zastepczego.

Dzięki, a więc zaraz spiszę umowę z ojcem. A reszta: Czy wystarczy udowodnić w ten sposób, iż przedstawię dowód wewnętrzny i ewntualnie książkę dochodów (jestem ryczałtowcem, a klient nie chciał rachunku), czy może coś jeszcze potrzeba. Ewentualnie mogę wpisać też dane klienta u którego w tym czasie robiłem.

Powrót