odszkodowanie z pzu za koronografie i wstawienie stentu czy cos sie należy

• Autor wątku Autor wątku Miolek1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Miolek1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam pytanie ,miałem koronografie i wieńcową angioplastykę,mam wstawiony stent i mam ubezpieczenie w PZU -ubezpieczenie pracownicze typ P PLUS
czy coś mi się należy

Marek

Na stronie ubezpieczyciela są warunki tego ubezpieczenia i wszystkich umów dodatkowych.
Nie będziemy zgadywać, co masz w zakresie ubezpieczenia.

Miałam nadzieje ze może ktoś coś miał podobnego i coś podpowie a taka rada jaka otrzymałam to nie rada dzięki

Nie zgaduj czy i ile ci sie nalezy tylko po prostu zglos szkode.
Jak ci sie nie nalezy to na pewno PZU ci o tym napisze a jak ci sie nalezy to tak samo cos wymysla byleby ci nic nie wyplacic ;)
Wtedy jak bedziesz miala napisany powod odmowy to wroc na forum i napisz nam ich uzsadanienie.

po złożeniu dokumentów wypis ze szpitala dostałem odpowiedź z PZU :przyznanie świadczenia z tytułu operacji chirurgicznej ; PZU przysłało mi kartę apteczną zgodnie z &5 pkt 2 .
moje ubezpieczenie to ubezpieczenie pracownicze TYP P PLUS /NW PLUS/LS/TU /AP/AU /
I dalej nie wiem co mi się od ubezpieczyciela należy jakaś rada ?

Odmowa przyznania świadczenia z tytułu operacji chirurgicznej:

Szanowny Panie
nie możemy przyznać świadczenia.
Szczegóły sprawy:

Rodzaj zdarzenia Operacje chirurgiczne
Nazwa ubezpieczenia Dodatkowe grupowe ubezpieczenie na wypadek operacji chirurgicznych
Nr polisy
Opiekun Klienta

Uzasadnienie decyzji
Z dokumentacji medycznej wynika, że w okresie trwającym kolejne 60 dni wykonano u Pana 2 operacje: 09.09.2023r. oraz 20.10.2023r. Operacje te zostały zakwalifikowane do II klasy operacji zgodnie z Wykazem Operacji Chirurgicznych. Wykaz stanowi załącznik do ogólnych warunków ubezpieczenia. Zgodnie z zapisami ogólnych warunków należne jest tylko jedno, najwyższe świadczenie. Przysługuje ono za pojedynczą operację spośród wykonanych, które wypłacono 14.09.2023r. W związku z powyższym nie ma podstaw do wypłaty świadczenia.
Na końcu listu zamieściliśmy informacje o podstawach prawnych, które są podstawą do odmowy świadczenia.
Podstawy prawne
Zgodnie z postanowieniami:
● ogólnych warunków grupowego ubezpieczenia na wypadek operacji chirurgicznych zatwierdzonych uchwałą nr
UZ/340/2007 Zarządu PZU Życie SA z dnia 11 lipca 2007 roku, ze zmianami zatwierdzonymi uchwałą nr UZ/145/2009 Zarządu PZU Życie SA z dnia 14 maja 2009 roku, uchwałą nr UZ/19/2011 Zarządu PZU Życie SA z dnia 24 stycznia 2011 roku, uchwałą nr UZ/150/2013 Zarządu PZU Życie SA z dnia 5 sierpnia 2013 roku oraz uchwałą nr UZ/86/2015 Zarządu PZU Życie SA z dnia 12 maja 2015 roku.
● § 17 ust. 1 ogólnych warunków w każdym okresie trwającym kolejne 60 dni należne jest tylko jedno świadczenie. Jeżeli wtym okresie konieczne jest przeprowadzenie dwóch lub więcej operacji chirurgicznych, PZU Życie SA wypłaca najwyższe świadczenie przysługujące za pojedynczą operację chirurgiczną spośród wykonanych
Powszechny Zakład Ubezpieczeń na Życie Spółka Akcyjna, Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy, KRS 30211, NIP 527-020-60-56, kapitał zakładowy:
295 000 000,00 zł wpłacony w całości, Rondo Ignacego Daszyńskiego 4, 00-843 Warszawa, pzu.pl, infolinia: 801 102 102 (opłata zgodna z taryfą operatora)
NrDok:YXZDT597P800 SLSOZII/23A07_01/20231024.2006/manual/proof/972923301:FILE:Z010
Spełniając ustawowy obowiązek informuję, że w przypadku braku akceptacji stanowiska ubezpieczyciela istnieje możliwość dochodzenia roszczeń także na drodze sądowej.
Reklamacja dotycząca usług PZU Życie SA może być złożona: na piśmie – osobiście, w jednostce PZU Życie SA obsługującej klientów albo przesyłką pocztową zgodnie z obowiązującą ustawą o Prawie pocztowym albo wysłana na adres do doręczeń elektronicznych PZU Życie SA w rozumieniu ustawy o doręczeniach elektronicznych, począwszy od dnia wpisania tego adresu do bazy adresów elektronicznych; ustnie – telefonicznie (pod numerem infolinii 801 102 102) albo osobiście w jednostce PZU Życie SA obsługującej klientów; w postaci elektronicznej – pod adresem e-mail: reklamacje@pzu.pl lub za pomocą formularza na stronie pzu.pl. Odpowiedź na reklamację zostanie udzielona na piśmie w terminie do 30 dni od dnia otrzymania reklamacji.
Z wyrazami szacunku,

Powrót