K
Kobi55
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 258
Dzień dobry,
po kolizji (koniec kwietnia 2019) oraz naprawie pojazdu w serwisie i wypłacie ubezpieczenia przez ubezpieczyciela (z OC sprawcy) zacząłem się ubiegać o odszkodowanie z tytułu Utraty Wartości Handlowej pojazdu.
Auto jest w leasingu, więc otrzymałem dyspozycję od leasingodawcy, fragment w załączniku. Zgłosiłem się z roszczeniem do ubezpieczyciela, dzisiaj dostałem odpowiedź:
W jaki sposób to ugryźć? Dodam, że jestem zobowiązany do wykupienia pojazdu po okresie leasingu.
po kolizji (koniec kwietnia 2019) oraz naprawie pojazdu w serwisie i wypłacie ubezpieczenia przez ubezpieczyciela (z OC sprawcy) zacząłem się ubiegać o odszkodowanie z tytułu Utraty Wartości Handlowej pojazdu.
Auto jest w leasingu, więc otrzymałem dyspozycję od leasingodawcy, fragment w załączniku. Zgłosiłem się z roszczeniem do ubezpieczyciela, dzisiaj dostałem odpowiedź:
Decyzja w sprawie szkody
w odpowiedzi na otrzymaną korespondencję uprzejmie informujemy, że nie znajdujemy podstaw do uznania
wnoszonego roszczenia i wypłaty rynkowego ubytku wartości pojazdu.
Wynikający z art. 435 § 1 w związku z art. 436 kodeksu cywilnego zobowiązaniem Ubezpieczyciela
odpowiedzialności cywilnej sprawcy szkody jest wyrównanie osobie poszkodowanej poniesionej szkody.
Odszkodowanie prowadzi do wyrównania różnicy pomiędzy stanem majątkowym poszkodowanego, który
powstał po wystąpieniu zdarzenia powodującego uszczerbek a stanem, jaki by w jego majątku istniał, gdyby
zdarzenie nie nastąpiło.
Kluczowym warunkiem przyznania odszkodowania jest zatem udowodnienie, że osoba występująca z
roszczeniem jest faktycznie poszkodowanym – poniosła w wyniku zdarzenia konkretną, udowodnioną stratę
w majątku. Zgodnie z art. 6 kodeksu cywilnego ciężar przeprowadzenia dowodu określonego faktu spoczywa
na osobie, która z danego faktu wywodzi skutki prawne.
Państwa wystąpienie nie zawiera żadnych dowodów uzasadniających uznanie wnoszonego roszczenia. Sam
fakt bycia finansującym zakup pojazdu przez korzystającego nie jest dowodem poniesienia szkody.
W jaki sposób to ugryźć? Dodam, że jestem zobowiązany do wykupienia pojazdu po okresie leasingu.
Załączniki
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.