Odszkodowanie z ZUS

• Autor wątku Autor wątku Domi_db
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Domi_db

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Jestem studentką studiów stacjonarnych. Na uczelni, w ramach zajęć uległam wypadkowi. Złamałam kość. Dowiedziałam się, że przysługuje mi ubezpieczenie z uczelni (gdyż opłaciłam składkę w październiku) oraz mogę ubiegać się o ubezpieczenie z ZUSu. Zadzowniłam do ZUSu i pani odparła, że oni zajmują się tylko wypadkami w pracy. Jednak znalazłam artykuł, w którym był fragment:
"– O rentę wypadkową i jednorazowe odszkodowanie z ZUS, z tytułu uszczerbku na zdrowiu, mogą ubiegać się ci, którzy w czasie zajęć w szkole każdego stopnia: podstawowej, gimnazjum, zawodowej, średniej lub wyższej, na studiach doktoranckich lub w czasie odbywania praktyki przewidzianej organizacją studiów, bądź nauki, uległy wypadkowi lub zapadły na chorobę związaną z wykonywaniem tych zajęć – wyjaśnia Renata Skibińska z oddziału Wojewódzkiego ZUS w Poznaniu.
Oceny okoliczności i przyczyn wypadku dokonuje Zakład Ubezpieczeń Społecznych. On też wypłaca renty i odszkodowania."
Tu pojawia się pytanie - czy mam prawo ubiegać się o odszkodowanie z ZUSu? Dodam, że moja mama płaci składki, a ojciec jest bezrobotny.

Według postanowień ustawy z dnia 30 października 2002 r. o zaopatrzeniu z tytułu wypadków lub chorób zawodowych powstałych w szczególnych okolicznościach (Dz.U. z 2002 r., Nr 199, poz. 1674), za wypadek uzasadniający przyznanie świadczeń uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło:
1) przy ratowaniu innych osób od grożącego ich życiu niebezpieczeństwa;
2) przy chronieniu własności publicznej przed grożącą jej szkodą;
3) przy udzielaniu przedstawicielowi organu państwowego lub organu samorządu terytorialnego pomocy przy spełnianiu czynności urzędowych;
4) przy ściganiu lub ujęciu osób podejrzanych o popełnienie przestępstwa lub przy chronieniu innych osób przed napaścią;
5) przy wykonywaniu funkcji radnego lub członka komisji rady wszystkich jednostek samorządu terytorialnego albo przy wykonywaniu przez sołtysa czynności związanych z tym stanowiskiem;
6) przy wykonywaniu funkcji ławnika w sądzie;
7) w czasie zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych realizowanych przez jednostki organizacyjne systemu oświaty, zajęć w szkole wyższej lub zajęć na studiach doktoranckich albo w czasie odbywania praktyki przewidzianej organizacją studiów lub nauki;
8.) przy pracy w Ochotniczych Hufcach Pracy na innej podstawie niż umowa o pracę;
9) przy pracy wykonywanej w ramach terapii zajęciowej w jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej oraz publicznych zakładach opieki zdrowotnej;
10) przy wykonywaniu bezpośredniej ochrony przed klęskami żywiołowymi;
11) przy wykonywaniu funkcji członka komisji powołanej przez organ państwowy lub organ samorządu terytorialnego do przeprowadzenia wyborów lub referendum,
12) przy wykonywaniu świadczeń przez wolontariusza;
13) w trakcie uczestnictwa w centrum integracji społecznej;
14) przy wykonywaniu przez bezrobotnego prac społecznie użytecznych, o których mowa w ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

Osobie, która stała się niezdolna do pracy całkowicie lub częściowo wskutek wypadku w szczególnych okolicznościach, przysługuje renta z tytułu niezdolności do pracy: na stałe - jeżeli niezdolność do pracy jest trwała lub na okres wskazany w decyzji organu rentowego - jeżeli niezdolność do pracy jest okresowa. Osobie, która doznała stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem w szczególnych okolicznościach, przysługuje jednorazowe odszkodowanie z tytułu tego uszczerbku, jeżeli osoba ta wskutek wypadku stała się całkowicie niezdolna do pracy. Świadczenia te przyznaje i wypłaca Zakład Ubezpieczeń Społecznych na wniosek osoby uprawnionej.
Renta i jednorazowe odszkodowanie nie przysługują osobie poszkodowanej wskutek wypadku, który nastąpił z winy umyślnej lub rażącego niedbalstwa tej osoby. Świadczenia te nie przysługują również osobie poszkodowanej, która będąc w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środków odurzających lub substancji psychotropowych przyczyniła się w znacznym stopniu do spowodowania wypadku, o ile powyższy stan został udokumentowany w aktach sprawy przez odpowiednie organy policji lub prokuratury.
Osobom, które stały się niezdolne do pracy wskutek wypadku w szczególnych okolicznościach, przysługują także świadczenia opieki zdrowotnej w zakresie niezbędnym do leczenia następstw wypadku, jeśli osoby te nie są objęte powszechnym ubezpieczeniem zdrowotnym.
Osobie, która poniosła koszty pogrzebu osoby poszkodowanej wskutek wypadku albo osoby pobierającej rentę na podstawie ustawy o zaopatrzeniu z tytułu wypadków lub chorób zawodowych powstałych w szczególnych okolicznościach, przysługuje zasiłek pogrzebowy.
Członkom rodziny osób, które zmarły wskutek wypadków w okolicznościach wymienionych powyżej, przysługuje renta rodzinna i jednorazowe odszkodowanie. Członkami rodziny są małżonek, dzieci własne, dzieci drugiego małżonka, dzieci przysposobione, przyjęte na wychowanie i utrzymanie przed osiągnięciem pełnoletności wnuki, rodzeństwo i inne dzieci, w tym również w ramach rodziny zastępczej, rodzice, osoby przysposabiające, ojczym i macocha, jeżeli spełniają warunki do uzyskania renty rodzinnej w myśl przepisów ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.
Prawo do jednorazowego odszkodowania przysługuje członkom rodziny spełniającym warunki do uzyskania renty rodzinnej w dniu śmierci osoby, która uległa wypadkowi.

Nie znam okoliczności "wypadku", więc nie mogę stwierdzić jednoznacznie, a stopień uszczerbku na zdrowiu ustala lekarz.
Najlepiej złożyć formalny wniosek w ZUS i czekać na odpowiedź.

Dziekuje za odpowiedz :) Jesli chodzi o okolicznosci, to reke zlamalam na sekcji siatkowki, w obecnosci trenera i innych osob. Sekcja wliczana jest jakby do zajec. Jeszcze nie znam stopnia uszczerbku na zdrowiu, gdyz moje leczenie jeszcze nie zostalo zakonczone.

Powrót