Witam
Czy w darcie się do cudzej piwnicy, zainstalowanie w niej instalacji wodno kanalizacyjnej / urządzeń przesyłowych wypełnia pojęcie władania cudzą rzeczą?
Zastanawiam się jaka powinna być treść pozwu skierowanego przeze mnie do sprawcy. Sprawca stoi na stanowisku że użytkował jedynie promil mojej piwnicy, wyliczył kubaturę zajmująca przez jego urządzenia, i wyszło że to jest znikomy promil. Ja obstaje na stanowisku że robił co chciał w piwnicy, wdarł się do niej, zainstalowal urządzenia przesyłowe i korzystał w ten sposób z mojej piwnicy przez 7 lat.
Sprawca wpłacił mi gotowka na konto moje 200pln tytułem bezumownego korzystania z mojej piwnicy, a mi napisał, że to jest kwota, która mi się należy a nawet jest ona zawyzona.
Tak, nie wiedzialem przez 7 lat bo na stale mieszkam od 12 lat za granica. Piwnica przynalezy do lokalu mieszkalnego ktorego jestem wlasicielem. Akt notarialny wlasnosci.
Zglosilem sprawe do Policji. Ta ustalila sprawce i przyjela jego wyjasnienia, ktore mowia ze sasiad uznal piwnice za nieuzytkowana, bo byl w niej niepozadek i jeszcze dowiedzial sie od jakiegos sasiada ze jest ona nieuzytkowana, sasiad powiedzial ze ma polise OC. Prokuratura odmowila wszczecia postepowania twierdzac ze sasiad ma polise OC i ze moge zlozyc wniosek do sadu a oni przesla co usatalili w sprawie do Sadu. Zlozylem zazalenie na postanowienia prokuratury 1 lipca ma byc posiedzenie w sadzie w tej sprawie.
Miedzyczasie jego firma ubezpieczeniowa twierdzi ze za umyslne dzialania sprawcy nie bierze odpowiedzialnosci po za tym kiedy doszlo do wdarcia sie do piwnicy i poinstalowania tych urzadzen to sasiad nie mial wtedy umowy z TUiW.
Zaproponowalem sasiadowi 600pln kwoty ugodowej za okres 75 miesiecy uzytkowania mojej piwnicy bezumownie, to ten wplacil 200pln bo on tak uznal za wlasciwa kwote, nadmieniajac ze to i tak za duza suma jest, ze powinienem sie cieszyc z tego co dostalem od niego. On twierdzi ze uzytkowal jedynie 0,00031% mojej nieruchomosci
piwnica jest wpisana w ksiedze wieczystej w pozycji ''Opis pomieszczeń przynależnych (rodzaj pomieszczenia - liczba)'' a w opisie ksiegi jestem jako Właściciel / użytkownik wieczysty / uprawniony