Odszkodowanie za bezumowne korzystanie z lokalu

• Autor wątku Autor wątku tomssons
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomssons

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam

Czy w sytuacji kiedy sprawca ma polise odpowiedzialnosci cywilnej, jest osoba fizyczna a bezprawnie korzysta z mojej nieruchomości, to sensowne jest zwrócenie się do jego TUiW, o odszkodowanie za bezumowne korzystanie z mojej nieruchomości ?

O ile zakres ubezpieczenia obejmuje lub nie wyłącza tego typu sytuacji to można.

Jego polisa nie obejmuje mozliwosci takiego odszkodowania.

Mieszkanie z piwnica kupilem w 2014 roku. Sasiad twierdzi ze urzadzenia przesylowe w mojej piwnicy zainstalowal zanim ja stalem sie wlascicielem. Przedlozyl na dowod tego pismo skierowane do administracji, z prosba o wyrazenie zgody na remont w jego lokalu. Pismo jest datowane na 2013 rok i on uzywa tego argumentu, ze te nielegalne rury przesylowe zainstalowal w mojej piwnicy, zanim kupilem nieruchomosc, w momencie kiedy on robil ten remont. Moim zdaniem moze to byc troche naciagane by uniknac odpowiedzialnosci. W moim akcie notarialnym nie ma mowy o jakis nielegalnych instalacjach. Kiedy robilismy wizje przed zakupem nieruchomosci tej instalacji nie bylo w 2014 roku.

Mam tez pismo od administratora ze ta instalacja jest nielegalna, z nikim nie ustalana. I nakazuje jej rozebranie.

Sasiad - sprawca nielegalnej instalacji w propozycji ugody napisal do mnie, ze on zalozyl te instalacje bo poprzedni wlasciciel nie otwieral mu drzwi by sie dogadac a piwnicy wydawala sie byc nieurywana bo swiadcza o tym nieprorzadek w piwnicy.

Czy fakt ze ktos kupil nieruchomosc z zainstalowanymi nielegalnie urzadzeniami przesylowymi, wyklucza mozliwosc dochodzenia zadoscuczynienia od wlasiciela tych urzadzen, za bezumowne korzystanie z nieruchomosci w okresie kiedy ja juz bylem wlascicielem ?

Witam

Czy w darcie się do cudzej piwnicy, zainstalowanie w niej instalacji wodno kanalizacyjnej / urządzeń przesyłowych wypełnia pojęcie władania cudzą rzeczą?

Zastanawiam się jaka powinna być treść pozwu skierowanego przeze mnie do sprawcy. Sprawca stoi na stanowisku że użytkował jedynie promil mojej piwnicy, wyliczył kubaturę zajmująca przez jego urządzenia, i wyszło że to jest znikomy promil. Ja obstaje na stanowisku że robił co chciał w piwnicy, wdarł się do niej, zainstalowal urządzenia przesyłowe i korzystał w ten sposób z mojej piwnicy przez 7 lat.

Sprawca wpłacił mi gotowka na konto moje 200pln tytułem bezumownego korzystania z mojej piwnicy, a mi napisał, że to jest kwota, która mi się należy a nawet jest ona zawyzona.

Tak, nie wiedzialem przez 7 lat bo na stale mieszkam od 12 lat za granica. Piwnica przynalezy do lokalu mieszkalnego ktorego jestem wlasicielem. Akt notarialny wlasnosci.

Zglosilem sprawe do Policji. Ta ustalila sprawce i przyjela jego wyjasnienia, ktore mowia ze sasiad uznal piwnice za nieuzytkowana, bo byl w niej niepozadek i jeszcze dowiedzial sie od jakiegos sasiada ze jest ona nieuzytkowana, sasiad powiedzial ze ma polise OC. Prokuratura odmowila wszczecia postepowania twierdzac ze sasiad ma polise OC i ze moge zlozyc wniosek do sadu a oni przesla co usatalili w sprawie do Sadu. Zlozylem zazalenie na postanowienia prokuratury 1 lipca ma byc posiedzenie w sadzie w tej sprawie.

Miedzyczasie jego firma ubezpieczeniowa twierdzi ze za umyslne dzialania sprawcy nie bierze odpowiedzialnosci po za tym kiedy doszlo do wdarcia sie do piwnicy i poinstalowania tych urzadzen to sasiad nie mial wtedy umowy z TUiW.

Zaproponowalem sasiadowi 600pln kwoty ugodowej za okres 75 miesiecy uzytkowania mojej piwnicy bezumownie, to ten wplacil 200pln bo on tak uznal za wlasciwa kwote, nadmieniajac ze to i tak za duza suma jest, ze powinienem sie cieszyc z tego co dostalem od niego. On twierdzi ze uzytkowal jedynie 0,00031% mojej nieruchomosci

piwnica jest wpisana w ksiedze wieczystej w pozycji ''Opis pomieszczeń przynależnych (rodzaj pomieszczenia - liczba)'' a w opisie ksiegi jestem jako Właściciel / użytkownik wieczysty / uprawniony

Powrót