odszkodowanie za bezumowne korzystanie z nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku metax_a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

metax_a

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam Was, będę wdzięczna za wszelką pomoc.
Moi rodzice są po rozwodzie (9.09.2014), przed rozwodem mieszkali razem w mieszkaniu mojego ojca. Jakiś czas przed rozwodem ojciec wyprowadził się a mama została ze mną i moim bratem w mieszkaniu ojca.
W związku z tym, że nie miała nikogo z rodziny w Warszawie oraz ojciec nie kazał się jej w żaden sposób wyprowadzić (ani ustnie ani pisemnie) mieszkała tam do września 2013.
Teraz ojciec przysłał do niej pismo, że żąda odszkodowania w wysokości 163.500zł z tytułu bezumownego korzystania z nieruchomości.
W piśmie użył art. 224 oraz 225 KC.
Czy ma prawo żądać tego odszkodowania? Czy sprawa nie jest przedawniona?

metax_a napisał:
Czy ma prawo żądać tego odszkodowania?
Jeśli nie było wcześniej pisemnego wypowiedzenia ustnej umowy użyczenia (myślę,że taka umowa wchodzi w grę) to nie ma prawa.
metax_a napisał:
ojciec nie kazał się jej w żaden sposób wyprowadzić (ani ustnie ani pisemnie)
Kto płacił za mieszkanie po wyprowadzce ojca?

Oczywiście, że mama płaciła. Dodam, że przez kilka lat mieszkał z mamą mój brat, który był niepełnoletni a orzeczeniem sądu miał mieszkać z matką.

metax_a napisał:
brat, który był niepełnoletni a orzeczeniem sądu miał mieszkać z matką.
To nie ma związku ze sprawą.Matka mieszkała w mieszkaniu ex męża i jeśli po rozwodzie ex nie wypowiedział jej na piśmie umowy,nie określił daty wyprowadzki oraz,że od tego dnia(jeśli się nie wyprowadzi) zacznie naliczać odszkodowanie za bezumowne korzystanie z jego nieruchomości to nie ma prawa obecnie żądać tego odszkodowania.

Cholera, przepraszam Was pomyliłam date rozwodu - był we wrześniu 2004

Powrót