odszkodowanie za niesluszne aresztowanie

• Autor wątku Autor wątku angelika.1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

angelika.1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam mam pytanie jak napisac pozew o odszkodowanie za niesluszne aresztowanie? bowiem moj maz zostal uniewinniony od zarzucanych mu czynow ale w z.k. na sankach spedzil 4miesiace chcemy w spolnie z mezem wystapic do sadu o odszkodowanie oraz o zadosc uczynienie ale niewiemy jak napisac taki pozew i dlatego bardzo prosimy was o pomoc :(

Tego nie załatwia się w drodze pozwu.
Kodeks postępowania karnego przewiduje szczególny tryb postępowania w tej sprawie.

Wniosek o odszkodowanie składa się do Sądu Okręgowego (karnego) w którego okręgu wydano orzeczenie w pierwszej instancji, a w razie gdy chodzi o odszkodowanie i zadośćuczynienie w wypadku niewątpliwie niesłusznego tymczasowego aresztowania lub zatrzymania -
w sądzie okręgowym właściwym ze względu na miejsce, w którym nastąpiło zwolnienie tymczasowo aresztowanego lub zwolnienie zatrzymanego.

Zob. art. 552-559 k.p.k.

dziekuje za odpowiedz tylko mam jeszcze jedna prosbe jak ktos wie gdzie moge znalesc taki wniosek bo nie mam zielonego pojecia jak mam go napisac i potrzebuje malej podpowiedzi :help:

a powiedz jeszcze na jakiej podsatwie sąd uniewininnił twego męża? bo to jest bardzo ważne...i czy wyrok jest juz prawomocny?

na takiej ze nie bylo dowodow a po za tym w tym czasie co go oskarzaja to siedzial w z.k. i sad nie mial podstaw do tego aby go wsadzic :)

wyrok nie jest jeszcze prawomocny tydzien jeszcze do prawoumocnienia wyroku

to sie nie spiesz z wnioskiem o odszkodowanie...bo napewno prokurator złozył apelacje od wyroku i wszystko może się zmienić ...a z tymczasowym aresztowaniem jest tak..ze w chwili jego zastosowania istniały przesłanki żeby areszt zastosować i na wniosek prokuratora słusznie sąd go zastosował. brak dowód to pojęcie względne....należało by przeczytac uzasadnienie wyroku i wtedy stwierdzic co faktycznie było podstawą uniewinnienia, bo jeżeli dla przykładu osakrżony został uniewinniony na podstawie art. 5 § 2 kpk - odszkodowanie za niesłuszne odszkodowanie nie przysługuje.

no tak ale sad uznal; ze swadek byl nie wiarygodny poniewaz skladal falszywe oskarzenie pod przysiega oraz byl narkomanem wiec watpie zeby cos mialo sie zmienic nawet jezeli prokurator by sie odwolal poniewaz sedzia wyraznie powiedzial ze jak by dal mezowi wyrok skazujacy to by nie mog nosic orla na swojej l\klatce piersiowej a art.5&2 k p k mojego meza nie nie dotyczy a i jeszcze jedno ja chce sie tylko dowiedziec jak ja mam napisac ten wniosek bo oreszcir to wszystko wiem :lol:

[cytat="kadi"]Tego nie załatwia się w drodze pozwu.
Kodeks postępowania karnego przewiduje szczególny tryb postępowania w tej sprawie.

Wniosek o odszkodowanie składa się do Sądu Okręgowego (karnego) w którego okręgu wydano orzeczenie w pierwszej instancji, a w razie gdy chodzi o odszkodowanie i zadośćuczynienie w wypadku niewątpliwie niesłusznego tymczasowego aresztowania lub zatrzymania -
w sądzie okręgowym właściwym ze względu na miejsce, w którym nastąpiło zwolnienie tymczasowo aresztowanego lub zwolnienie zatrzymanego.

Zob. art. 552-559 k.p.k.[/cytat]

Kadi napisał wszystko co powinnas wiedziec. a po za tym nie ma wzoru takiego wniosku, wnosisz o odszkodowanie za .... i uzasadniasz.

no i wlasnie o to mi chodzilo czy jest taki wzor czy poprostu mam sama to napisac i uzasadnic wielkie dzieki za pomoc :brawo:

Z pewnością wniosek taki musi spełniać wymagania z art.119 kpk.

zapewne jeżeli wniosek bedzie zawierał braki formalne, sąd wezwie do ich usunięcia w terminie 7 dni.

dzieki za pomoc jestem bardzo wam wdzieczna teraz juz powinnam sobie poradzic z tym wnioskiem :beer:

Powrót