Odszkodowanie za nieużytkowanie auta???

• Autor wątku Autor wątku grigori30@INTERIA.PL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grigori30@INTERIA.PL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam!
Mam pytanie,ponieważ znalazłem się w takiej sytuacji, że kupiłem auto, które okazało się powypadkowe, mimo zapewnienia, że jest bezwypadkowe, radziłem się już u paru radców prawnych i każdy twierdzi, że sprawę wygram (posiadam np ogłoszenie w którym sprzedawca piszę, że auto jest bezwypadkowe i jeszcze parę innych dowodów), Dziś auto stoi w garażu i do zakończenia sprawy nie będzie nim jeżdżone, auto zakupiłem za 22 tys zł, moje pytanie jest takie czy mogę starać się o zwrot/odszkodowanie za to,że mam zamrożone ponad 20 tys, i czy jest jakiś przelicznik, który określa jaka to mogłabyć ewentualnie kwotan amc na dz czy coś w tym stylu ?
Dziękuje z góry za pomoc !

grigori30@INTERIA.PL napisał:
posiadam np ogłoszenie w którym sprzedawca piszę, że auto jest bezwypadkowe
a co na ten temat mówi umowa?

grigori30@INTERIA.PL napisał:
czy mogę starać się o zwrot/odszkodowanie za to,że mam zamrożone ponad 20 tys

Na jakiej podstawie?

Na jakiej podstawie?
A to, że zostałem oszukany? i towar jest niezgodny z wcześniejszymi zapewnieniami, auto jakieś dwa tygodnie temu sprawdził mi biegły rzeczoznawca i wydał mi opinie, że jest szpachlowane i powypadkowe, w związku, że sprzedawca nie chce mi oddać kwoty za auto sprawa idzie do sądu,
Jeśli chodzi o umowę to nie ma nic o wypadkowości samochodu , jest tylko napisane, że znam stan techniczny auta, hm?

w ogłoszeniu jest napisane że bezwypadkowe? czy to jest zbyt mały argument?

A i chciałem, zwrócić auto, pisałem 2 razy pismo do sprzedawcy, ale cisza, dzwoniłem i sprzedawca nie chce o tym słyszeć

tak kwota jest taka sama

nie wiem, ale jest coś takiego jak rękojmia, i wydaję mi się, że powinna mi przysługiwać

nie nie jest wyłączona rękojma

tak sądzisz?sprzedający powinien wiedzieć co sprzedaje, i co ogłasza tak mi się wydaję

kc art. 556(1)

§ 1. Wada fizyczna polega na niezgodności rzeczy sprzedanej z umową. W szczególności rzecz sprzedana jest niezgodna z umową, jeżeli:

1) nie ma właściwości, które rzecz tego rodzaju powinna mieć ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub przeznaczenia;

2) nie ma właściwości, o których istnieniu sprzedawca zapewnił kupującego, w tym przedstawiając próbkę lub wzór;

3) nie nadaje się do celu, o którym kupujący poinformował sprzedawcę przy zawarciu umowy, a sprzedawca nie zgłosił zastrzeżenia co do takiego jej przeznaczenia;

W umowie nie ma zapewnienia o bezwypadkowości.

no dobrze, nie ma nic o bezwypadkowości, natomiast auto ma jak to ustalił biegły rzeczoznawca ma wady ukryte, które są podstawą do reklamacji towaru, czyli auta, czyż nie tak ?

powinno być, czyli ogłoszenie nic nie znaczy, to że wprowadza w błąd i pozwala na oszukiwanie ludzi,

wady ukryte , tzn szpachla, dodatkowe malowania, wymienione szyby, itp

czyli idąc tym tokiem rozumowania to mogę popisać głupoty, o tym aucie i je sprzedać spokojnie, że bezwypadkowe, pierwszy właściciel, itp

To nie są w tym przypadku ani wady, ani ukryte.

czyli idąc tym tokiem rozumowania to mogę popisać głupoty, o tym aucie i je sprzedać spokojnie, że bezwypadkowe, pierwszy właściciel,
W ogłoszeniu w zasadzie tak, w umowie nie.

Powrót