Odszkodowanie za pęknięte śródstopie

• Autor wątku Autor wątku agata00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agata00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam.Mam pytanie dotyczące odszkodowania.Mąż ma umowę na rok w firmie,oczywiście jest ubezpieczony.Ostatnio miał wypadek w pracy,a mianowicie ma pęknięte śródstopie i zwolnienie na 4 tygodnie,nogę ma w ortezie i chodzi o kulach.Czy należy mu się odszkodowanie?Jak tak to jakie dokumenty należy złożyć i gdzie?Dziękuję serdecznie za odpowiedź wszystkim tym, którzy mi pomogą:). Pozdrawiam -Agata

Napisz, proszę, w jakiej branży, w jakim zawodzie pracuje (pracował w chwili wypadku) Twój mąż. Napisz też, w jakich oklicznościach doszło do tego wypadku i na czym ten wypadek polegał, tzn. jaki był jego przebieg. Te pytania stąd, że obowiązkiem pracodawcy jest zgłosić ten wypadek do branżowego ubezpieczenia od wypadków przy pracy, i chciałbym sprawdzić, jakie i które ubezpieczenie branżowe wchodziłoby tu w rachubę.

Mąż pracuje przy rozładunku kontenerów z lodówek,wypadek wydarzył się podczas wykonywania pracy,zleciały na jego stopę drzwi od lodówki,które były położone na inne lodówki i nie było ich widać,podczas gdy chciał wysunąć lodówkę by podać ją na wózek,drzwi spadły na niego..z początku sądził,że nic mu się nie stało,jednak po 3 h,musiał się zwolnić z pracy i jechać na szpital bo noga posiniała i cała stopa spuchła..

Z Twojego opisu wynika ponad wszelką wątpliwość, że Twój mąż uległ wypadkowi przy pracy, i że pracodawca powinien złogłosić ten wypadek do swojego ubezpieczenia branżowego, w którym ubezpieczeni są jego pracownicy od wypadków. Opisałaś mi tylko pracę Twojego męża, tzn. co on tam robi, ale z tego nie wynika, co to za rodzaj pracodawcy. Czy jest to może tzw. "Leihfirma", tzn. taka, która zatrudnia pracowników i wypożycza ich innym firmom? Czy może jest to jakaś spedycja lub firma transportowa, a może jakaś firma handlowa? Pytam dlatego, że zastanawiam się w jakiej organizacji mogą być ubezpieczeni od wypdaków pracownicy firmy Twojego męża. W każdym razie, może mąż zapytałby po prostu, czy jego wypadek został odpowiednio zameldowany przez pracodawcę u odpwiedniego ubezpieczyciela.

Powrót