odszkodowanie za pobyt w ZK

• Autor wątku Autor wątku Andre 1963
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andre 1963

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Proszę o info jakie pozwy po wyjściu z ZK mogę wytoczyć przeciw Skarbowi Państwa.
Mam info ,że za mały metraż , utratę zdrowia, i jakie jeszcze można ?
Potrącenia z wypłaty podobno nielegalne, NIK zakwestionował potrącenia.
Będę wdzięczny za pomoc.

Pozwy cywilne o wypłatę odszkodowania i zadośćuczynienia za doznaną krzywdę. Odszkodowanie, to jak sama nazwa wskazuje - naprawienie szkody. Musisz wykazać powstanie szkody i jej wysokość w złotówkach. Zadośćuczynienie, to już kwestia uznaniowa i zależy jakiej krzywdy doznałeś (intensywność cierpień i czas ich trwania, trwałość następstw itd.). Ty możesz wnosić o dowolną kwotę zadośćuczynienia. W obu przypadkach zastosowanie ma art. 6 kc, czyli ciężar dowodu spoczywa po stronie twierdzącej i wywodzącej z twierdzenia skutki prawne. Przed złożeniem czegokolwiek zastanów się 3 razy, żebyś nie wyszedł na tym jak Zabłocki na mydle.
Potrącenia z wypłaty podobno nielegalne, NIK zakwestionował potrącenia.
Co to znaczy podobno? Prawo nie zna takiego pojęcia. W uzasadnieniu pozwu napiszesz, że słyszałeś od kumpla w celi czy w knajpie przy piwie?

Dziękuję za informację.
Czy mógłbyś mi pomóc w tym temacie.
Oczywiście masz rację, prawo nie opiera się na podobno tylko na konkretach.
Polska zadeklarowała metraż w celi na 1 więźnia 3m2.
I nie przestrzega tego, wiem o wielu przypadkach wypłaty odszkodowania za ten temat ponieważ praktycznie żaden ZK w Polsce nie spełnia tych norm.
Mój nr tel. 789658602.

Czy mógłbyś mi pomóc w tym temacie.
Nie napiszę pozwu ani uzasadnienia. Wątpię by ktokolwiek z użytkowników napisał. Jedyną pomoc i to bezpłatną możesz uzyskać tu na forum. Wzory pozwu znajdziesz bezpłatnie w sieci. Możesz też skorzystać z pomocy prawnej w realu, zatrudniając adwokata/radcę.

źle mnie zrozumiałeś, pozew i uzasadnienie sam sobie napiszę , prosiłem tylko, bo mam mało czasu, o merytoryczną pomoc o co mogę się starać jeśli chodzi o odszkodowanie za pobyt w ZK./jakie tematy wchodzą realnie w rachubę w praktyce/. A Ty mi piszesz , żebym wziął adwokata lub radcę prawnego. I piszesz mi jakieś bzdury i się wymądrzasz, nieładnie naprawdę.
Nie szkoda ci czasu?
Pozdrawiam

merytoryczną pomoc o co mogę się starać jeśli chodzi o odszkodowanie za pobyt w ZK.
O co tylko chcesz. W Polsce cywilnie można wysuwać roszczenia/pozwać każdego w dowolnej sprawie. Prawo tego nie zabrania. Inna kwestia, to skuteczność takiego działania. Ty działasz na zasadzie "dajcie mi człowieka a ja znajdę mu paragraf". Szkody jakie poniosłeś czy krzywdy jakie doznałeś, to Ty powinieneś wiedzieć najlepiej.

Ty dalej mnie nie rozumiesz, Są tematy , które przechodzą bez żadnego problemu w Polskich Sądach, jak również w Strasburgu. Nie działam na tej zasadzie co piszesz.
Chcę działać na sprawdzonych tematach, a nie pisać bezsensowne pozwy. Widzę, że nie wiesz o co chodzi. Szkoda, myślałem, że mi pomożesz.

Świetny temat - "odbyłem karę w wiezieniu, wyszedłem, chciałbym na tym zarobić. Pomóżcie mi uszczuplić budżet państwa - czyli oddajcie mi wasze, użytkownicy forum, pieniądze".

Sugerujesz, że każde odbycie kary w polskim więzieniu wiąże się złamaniem prawa. Twierdzisz publicznie, że polskie państwo nie przestrzega ustalonego przez siebie prawa. Jeśli masz na to dowody - działaj. Ale skoro nie wiesz w jakim zakresie naruszono względem ciebie prawo tylko pytasz o to na forum to .... to może przemyśl temat i zastanów się, czy nie warto może żyć z dala od wymiaru sprawiedliwości?

Kolego , żałosny jesteś naprawdę.
Szkoda każdej chwili na dyskusję z Tobą.

Powrót