Odszkodowanie za pominięcie w podziale tortu

• Autor wątku Autor wątku mokul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mokul

Użytkownik
Odpowiedzi
299
Jakiego odszkodowania można dochodzić od podmiotu zobowiązanego do podziału jakiegoś mienia?
Sytuacja demonstracyjna.
Dziadek ma 6 cukierków. Zaprosił troje wnuczków. Ale najpierw przyszło dwoje. Dziadek nie dopilnował i zjedli po 3 cukierki. Przychodzi trzeci wnuczek. Dziadek poczuwając się do wyrządzenia szkody chce ją naprawić dając pewną kwotę pieniędzy.
Teraz pytanie prawne jakiej kwoty może domagać się uprawniony do odszkodowania?
Równowartość 2 cukierków. Bo tak by dostał gdyby dzielono po równo na wszystkich.
Czy też 3 cukierków? Bo tyle zjedli pozostali.

Czy jest jakiś ugruntowany pogląd w analogicznej sytuacji?
Znalazłem orzeczenie SN II PK 50/08. Tam sąd niższej instancji orzekł odszkodowanie jakby za 3 cukierki. Ale SN uchylił się od merytorycznej analizy bo ocenił to jako już sprawę osądzoną.

Dzięki za potraktowanie pytania z wyrozumiałością :)

mokul napisał:
Czy jest jakiś ugruntowany pogląd w analogicznej sytuacji?
Jak dla mnie zbyt ogólne zagadnienie gdyby to było na podstawie jakiegoś konkretu to możnaby się zastanowić a pisząc z przymrużeniem oka to nie wiem nawet czy w podanym przykładzie można mówić o jakiejś szkodzie, same darowizny.

ok, więc konkret jest taki, że chodzi o przydział akcji w ramach wykonywania prawa poboru na podstawie art 436 ksh.
Zapis jednego z akcjonariuszy został pominięty. Został ustalony współczynnik redukcji zapisów dodatkowych. Akcje zostały przydzielone i zarejestrowane w KRS. Gdyby zapis został uwzględniony to współczynnik redukcji byłby inny.
I teraz czy na podstawie art 20 ksh jest roszczenie o odszkodowanie przy zastosowaniu takiego współczynnika redukcji jaki faktycznie był zastosowany dla akcjonariuszy, którym akcje przydzielono. Czy też pominięty akcjonariusz będzie dyskryminowany i dostanie odszkodowanie wg gorszego, specjalnie dla niego obliczonego, współczynnika redukcji.
Tak na marginesie podobna sytuacja występowała w przydzielaniu akcji pracowniczych i odszkodowań zasądzanych pominiętym pracownikom. Tak jak w przywołanym II PK 50/08. Tutaj odszkodowanie było korzystniejsze dla pracownika - brak dyskryminacji względem tych, którym akcje przydzielono.
Nie mogę się jednak dokopać do ustalenia jaki wariant dominował w orzecznictwie.

Nie zauważyłem wcześniej twojego pytania, czy chcesz żebym ci na twoje pytania tutaj odpowiedział?

Jeśli przywołasz sygn. akt orzeczeń SN to tak, w przeciwnym razie podziękuję.

Żartujesz, nie oczekuj, że ktokolwiek na forum będzie szukał tego tematu w tysiącach orzeczeń SN za ciebie. Ja ciałem ci dać tylko ułatwiająca wskazówkę jak możesz się prędzej .....„dokopać".

Powrót