Odszkodowanie za porazenie nerwu twarzowego w Wielkiej Brytanii

• Autor wątku Autor wątku ewelajna2011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewelajna2011

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Mam pytanie odnosnie przebytego porazenia nerwu twarzowego. Porazenie to nastąpiło w 2007 roku, w Wielkiej Brytanii. Pracowałam wtedy na umowie o pracę podpisaną bezpośrednio z zakładem pracy. Dokładnie nie jest
znana przyczyna porażenia ale podejrzewam, że miało to związek klimatyzacją w moim miejscu pracy.

Pytanie moje brzmi - czy należy mi się ( i czy w ogóle) mam szanse by ubiegać się o jakiekolwiek odszkodowanie po upływie 4 lat ?

Po porażeniu nie byłam już zdolna do powrotu do pracy, przez dłuższy czas przebywałam na zwolnieniu lekarskim. Następnie z powodu braku powrotu do zdrowia - zrezygnowałam z pracy i wróciłam do Polski.
Motoryka mojej twarzy do dzisiaj nie wróciła do normy, jak twierdzili lekarze, rekonwalescencja mogła trwać nawet do 2 lat.
Na dzień dzisiejszy oceniam mój powrót do zdrowia na około 65- 70 % .

Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam

Witam,

Tego typu roszczenia (personal injuries) przedawniaja sie ogolnie po 3 latach od daty zaistnienia tego wypadku lub od daty dowiedzenia sie o tym. Jesli jeszcze ten okres przedawnienia nie minal, a posiadasz dokumentacje medyczna lub mozna sie ubiegac o nia, to mozesz skontaktowac sie z prawnikiem angielskim prowadzacym takie sprawy. Jesli potrzebujesz wiecej informacji, to zglos sie do mnie na priva.

Zycze powodzenia i pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedź.
Niestety wygląda na to, że sprawa jest juz przedawniona, bo wydarzyło się to w 2007 roku. Powiem szczerze, że wcześniej nie interesowałam się odszkodowaniem bo nie byłam tego świadoma, że za takie przypadki równiez należy się rekompensata. No nic, człowiek uczy się na błedach .. Miałam nadzieję, że jeszcze cos da się z tym jeszcze zrobić...

Pozdrawiam serdecznie i zycze Wesołych Swiat

nie bardzo sie orientuje jesli chodzi o odszkodowanie, ale powinnas sie zaglebic w industrial injuries disablement benefit literatur. Tam nie ma limitow czasowych z tego co pamietam. Zasilek ten jest dosc rzadki dlatego tez nie jest zbyt popularny wsrod prawnikow i specjalistow od zasilkow. Sama tez przyznam, ze wiem na jego temat mniej niz powinnam.. Sklec zapytanie i jak sie tobie uda to po ang. i wyslij na stronce z ktora jest em zaprzyjazniona. Jest tam jedna osoba, ktora ma ogromna wiedze na temat IIDB. Adres stronki znajdziesz w moim prof.Pozdro

Bardzo dziękuję za adres stronki. Zaraz tam napiszę.

Powrót