Odszkodowanie za przedłużenie dostawy samochodu

• Autor wątku Autor wątku RobRaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RobRaj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie,

mniej więcej w połowie listopada 2012 roku kupiłem nowego Opla Corse w salonie. Na umowie jest napisane, że "samochód zostanie dostarczony do 31 stycznia zgodnie z aktualną wiedzą dealera", który sam zresztą zapewniał że samochód najprawdopodobniej będzie w okresie przedświątecznym. Kilka dni po podpisaniu umowy, postanowiliśmy zmienić kolor samochodu na inny. Dealer nie zrobił z tym żadnych problemów.
Wracając do tematu przed końcem stycznia, oczywiście poprzez nasze pytanie dowiedzieliśmy się, że "termin dostawy samochodu, z powodu zmiany koloru przedłuży się do około pierwszych dwóch tygodni stycznia". Niestety salon samochodowy znowu nie wywiązał się z umowy - powiedzieli "że z powodu zakłóceń ... nie mają jeszcze samochodu, ale na pewno będzie w przyszłym tygodniu. Fakt - z tego akurat się wywiązali, samochód został przywieziony dzisiaj do salonu.

Moje pytanie to - czy istnieje jakaś możliwość wynegocjowania jakieś zniżki, lub ewentualnie zadośćuczynienia za takie osunięcie w terminie dostawy samochodu?

Z góry dziękuję za wszystkie wasze opinie i propozycje :)
Dodam, że jest to autoryzowany salon Opla - Opel Polaczek w Częstochowie.

RobRaj napisał:
Moje pytanie to - czy istnieje jakaś możliwość wynegocjowania jakieś zniżki, lub ewentualnie zadośćuczynienia za takie osunięcie w terminie dostawy samochodu?

O szanse należy pytać dilera.

Dziękuję za odpowiedź.

Jednak uważam, że warto by było przed taką rozmową jakieś podstawy prawne, lub wiedzieć czego można oczekiwać, gdyż jak wiadomo diler nie będzie działał na własną niekorzyść.

Jeśli tak uważasz to pytaj o podstawy prawne a nie kształtowanie szans niezależnych od prawa :cool:

Przepis prawny:
Art. 8. 4.

Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.

Sam przyznajesz, że na umowie stoi:
samochód zostanie dostarczony do 31 stycznia zgodnie z aktualną wiedzą dealera
A mamy dziś 24 stycznia, więc jeśli idzie o podstawy prawne, to nie ma żadnych które uprawniałyby ciebie do żądania czegokolwiek. Samochód został dostarczony tydzień przed ostatecznym terminem.

Dziękuję za odpowiedź.

Pomyliłem się w pierwszym poście - na umowie było do 31 grudnia, przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Witam serdecznie. Mam poważny problem z jednym a łódzkich salonów samochodowych 29.09.2014r. podpisałam umowę na dostarczenie samochodu termin w umowie wg atkualnej wiedzy dystrybutora miał opiewać na dzień 15.02.2015...( dodam, iż nikt z salonu nie próbował się ze mną skontaktować, uspokoić, przeprosić).Salon oczywiście nie dostarczył samochodu w umówionym terminie. Czy ja mam prawo żądać zwrotu podwójnego zadatku? Czy dystrybutor może robić mi jakieś problemy z wypłatą moich pieniędzy? Dziękuję z góry za odpowiedz.

Byłam dzisiaj u trzeciego adwokata,który powiedział,że bał by się zaryzykowania nie małego zadatku który wpłaciłam...sprawa w sądzie może trwać 2-3 lata. Natomiast dwóch pozostałych adwokatów kazało pisać odstąpienie od umowy z żądaniem zwrotu podwójnego zadatku.Błagam pomóżcie...

Podpisalas bardzo niekorzystna umowe.
Zostalas juz poinformowana o nowym terminie odbioru?

Nikt z salonu sprzedaży nie kontaktował się ze mną w tej sprawie...jak pojechałam zapytać co się dzieje nie potrafili powiedzieć w jakim terminie samochód będzie do odbioru.

Oczywiście że żądałam podania nowego terminu odbioru.Odpowiedzieli że nikt na obecną chwilę nie jest w stanie określić dokładnej daty.:(

Dostałam taką odpowiedz od dystrybutora w trakcie rozmowy, na piśmie nic nie dostałam.Czy w takim wypadku mogę odstąpić od umowy nie tracąc zadatku?

Powrót