Odszkodowanie za psa

• Autor wątku Autor wątku manka81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

manka81

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Witam,zwracam się z zapytaniem i proszę o poradę.Córka zakupiła szczeniaka z ogłoszenia na olx,szczeniak pół rasowy,urodzony 10.03.2022r u nas był 4 dni i zachorował w chwili obecnej walczy o przetrwanie w klinice. Właściciel tylko dwa razy szczepił na odrobaczenie tak wynika z książeczki,piesek nie miał żadnych szczepień przeciwko wirusom o czym nawet nie poinformował córkę podczas odbioru pieska,którego to z resztą w imieniu właściciela dawała jakaś znajoma.Czy w związku z tym mam prawo ubiegać się od właściciela jakiegoś odszkodowania lub zwrotu kosztów za leczenie? O ile piesek przeżyje bo rokowania są nie ciekawe.

manka81 napisał:
Witam,zwracam się z zapytaniem i proszę o poradę.Córka zakupiła szczeniaka z ogłoszenia na olx,szczeniak pół rasowy,urodzony 10.03.2022r u nas był 4 dni i zachorował w chwili obecnej walczy o przetrwanie w klinice. Właściciel tylko dwa razy szczepił na odrobaczenie tak wynika z książeczki,piesek nie miał żadnych szczepień przeciwko wirusom o czym nawet nie poinformował córkę podczas odbioru pieska,którego to z resztą w imieniu właściciela dawała jakaś znajoma.Czy w związku z tym mam prawo ubiegać się od właściciela jakiegoś odszkodowania lub zwrotu kosztów za leczenie? O ile piesek przeżyje bo rokowania są nie ciekawe.[/QUOTE
Sprostowanie: piesek niestety nie przeżył.

Mieliście możliwość sprawdzenia szczepień w książeczce przed odbiorem psa? Jeżeli tak, to nie widzę postaw, aby zarzucić sprzedawcy braku szczepień, nie była to informacja zatajona.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

manka81 napisał:
szczeniak pół rasowy... z resztą w imieniu właściciela dawała jakaś znajoma
To zapewne była jakaś wylęgarnia nie hodowla. Psa kupuje się od znajomych lub z hodowli z odbiorem na miejscu, gdzie widać warunki i rodziców psa. Można kupić psa z rodowodem dosyć tanio, który ma jakąś wadę odbiegającą od rasy (klapnięte ucho, przebarwienie sierści itp.) Takie psy mają wszystkie szczepienia i odpowiednią opiekę. Podejrzewam, że drugiego telefonu to już sprzedawca (pseudohodowca) nie odbierze. Zakup psa + leczenie = piesek z hodowli. Lepiej zapobiegać niż leczyć.

Powrót