odszkodowanie za smierc poszkodowanego

• Autor wątku Autor wątku aside
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aside

Użytkownik
Odpowiedzi
147
ubezpieczyciel podnosi ze kierowca podwozil poszkodowana z grzecznosci dlatego nie odpowiada na zasadzie ryzyka, a winy przypisac mu nie mozna (co wynika ze sledztwa prowadzonego w sprawie). W zwiazku z tym ubezpieczyciel twierdzi ze na zasadzie 822 KC nie odpowiada.

Osoba najblizsza poszkodowanemu domaga sie oszkodowania za pogorszenie sie jej sytuacji zyciowej wobec smierci tej sooby w wypadku samochodowym. Czy tutaj ma zastosowania art. 436KC ktory wylacza odpowiedzialnosc na zas. ryzyka, skoro on dotyczy tej osoby poszkodowanej a nie osob jej najblizszych. Czy 446par 3 KC jest powiazany z odpowiedzialnoscia z 436KC?

Jest powiązany, ponieważ mówi o zobowiązanym do naprawienia szkody, a skoro kierowca uwalnia się od winy, a co za tym idzie od odpowiedzialności, tym samym nie jest zobowiązany do naprawienia szkody.

Można spróbować podważyć "grzecznościowość" przewozu, bo sam brak odpłatności nie jest wystarczającą przesłanką do uznania przewozu za grzecznościowy.

możliwość pomocy

Może byłbyś zainteresowany w powierzeniu załatwienia tej sprawy instytucji specjalizującej się w uzyskiwaniu odszkodowań dla poszkodowanych w wypadkach drogowych? Jestem agentem tej instytucji i osobiście uważam, że sprawa jest oczywista by wystąpić o takie odszkodowanie. Jeśli jesteś zainteresowany moja propozycją to napisz cokolwiek na mojego maila: papiok1@wp.pl

1978.01.11 wyrok SN II CR 487/77

Przewóz z grzeczności (art. 436 § 2 k.c.) ma miejsce tylko wówczas, gdy zamiarem przewożącego jest świadczenie przewozu bezinteresownie.

1974.06.05 wyrok SN II CR 178/74

Fakt uniewinnienia kierowcy samochodu, który spowodował wypadek śmiertelny nie ma wpływu na odpowiedzialność samoistnego posiadacza samochodu na zasadzie ryzyka (art. 436 § 1 k.c. w zw. z art. 435 § 1 k.c.), a tym samym i na odpowiedzialność pozwanego Państwowego Zakładu Ubezpieczń z ubiezpieczenia odpowiedzialności cywilnej.

Powrót