odszkodowanie za uszkodzenie kciuka

• Autor wątku Autor wątku Peyton3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Peyton3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
w lutym skończyłam 18 lat i mam blade pojęcie o prawie i sądownictwie w Polsce. Potrzebuję jednak podpowiedzi w kwestii założenie sprawy przeciwko lekarzowi u którego byłam operowana.
W wieku 15 lat zdecydowałam się na operację kciuka w prywatnym szpitalu. Miał to być niewielki zabieg (ryzyko niepowodzenia wg lekarza operującego wynosiło 0,01%). Jednak tak się stało, że operacja się nie powiodła (podobno lekarz był pijany). Leakrz zobowiązał się jednak "naprawić to co mu się nie udało". (na drugoi zabieg musiałam czekać ok 2 miesięcy, kość była w tym czasie niezrośnięta, opatrunku nie miałam). Lecz historia lubi się powtarzać, operacja znowu zakończona niepowodzeniem. Od tamtej pory leczę się w publicznym szpitalu, jestem po 8 większych operacjach. Przez lekarza, u którego miałam dwie pierwsze operacje kciuk prawej ręki mam niesprawny. Chciałabym wytoczyć lekarzowi sprawę o odszkodowanie, zwrócenie kosztów operacji jednak nie mam pojęcia od czego zacząć.
Przede wszystkim czy jest to możliwe bym wytoczyła sprawdę lekarzowi u którego byłam prywatnie?
Od czego powinnam zacząć?
Niechciałabym też mieszać w tą sprawę moich rodziców (ze względu na ich zdrowie). Czy jest to możliwe?
Jakie były by mniej więcej koszty takiej sprawy?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Ania

Witam.

Najpierw musi Pani zacząć od udowodnienia tzw. "błędu lekarskiego".

To, że "najprawdopodobniej był pijany" jest bez znaczenia - chyba, ze ma Pani na to dowód.

Jak Pani będzie w stanie udowodnić błąd lekarski, to wtedy można mówić o podstawach do wystąpienia z roszczeniami o odszkodowanie.

Jest Pani już pełnoletnia, więc nie musi Pani mieszać w to rodziców.

Powrót