Odszkodowanie za wypadek w niemczech, AOK, jak wygląda przebieg odszkodowawczy?

• Autor wątku Autor wątku michall.m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michall.m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam miałem wypadek na budowie w Niemczech, urwałem kciuk u prawej dłoni. Zostałem przewieziony do Szpitala po czym kciuk został przyszyty. Wyszedłem ze szpitala po 9 dniach i teraz rehabilituję się w Polsce za pozwoleniem AOK. Kasa chorych wysłała dokumenty do Polskiego NFZ po czym dostałem dokument którym mam się posługiwać w Polsce. Jest to dokument E 106 który pozwala mi na pełen zakres leczenia w Polsce. Czy druk z zakończeniem leczenia w Polsce od lekarza z Polski wystarczy, do otrzymania odszkodowania w Niemczech? Czy może muszę się zgłosić także do lekarza w Niemczech żeby wypisał dodatkowy druk.

Jak przebiega proces odszkodowawczy w Niemczech? Gdzie mam dokumenty przesłać? Jestem w kasie chorych AOK. Jakie odszkodowanie mogę dostać za Palec.

Mam trwale uszkodzony ponieważ staw między paliczkowy jest uszkodzony i nigdy się już palec nie zegnie. Rehabilitacja pomaga dojść do normy ukrwieniu i żeby wróciło czucie w palcu. Ale kciuk już na zawsze pozostanie sztywny.

Jeżeli ktoś starał się o odszkodowanie w Niemczech po leczeniu w Polsce proszę napisać jak to dokładnie po kolei wygląda.

Twój niemiecki pracodawca budowlany jest członkiem tzw. "Baugenossenschaft", w którym ubezpieczeni są jego budowlani pracownicy od nieszczęśliwych wypadków przy pracy. I to nie AOK zajmuje się sprawą odszkodowania za wypadki przy pracy, lecz właśnie "Baugenossenschaft"; AOK bądzie najwyżej pytać Twojego pracodawcę, czy wypadek został do Baugenossenschaft zameldowany. Twój pracodawca obowiązany był zgłosić ten wypadek do Baugenossenschaft i stamtąd powinienieś dostać formularze do wypełnienia. To Baugenossenschaft (wymawia się to tak: "Bałgenosenszaft") dedcyduje, czy i w jakiej wysokości otrzymasz jednorazowe odszkodowanie za utratę zdrowia (trwały uszczerbek na zdrowiu), który był skutkiem Twojego wypadku przy pracy. Spytaj więc Twojego pracodawcę, czy zameldował Twąj wypadek do Baugenossenschaft.

Trochę skoryguję i uzupełnię moją informację:

Otóż nazywałem to branżowe budowlane ubezpieczenie "Baugenossenschaft"; to trochę nieprecyzyjnie, bo właściwie nazywa się ta instytucja "Berufsgenossenschaft für Bauwirtschaft", w skrócie: "BG Bau".

A oto adres i numer telefonu (z Niemiec za darmo) do głównego biura w Berlinie:

Hauptverwaltung Berlin
Hildegardstraße 29/30
10715 Berlin

Telefon: 0800 80 20 100

Także Ty sam osobiście możesz zgłosić ten wypadek do BG Bau, nie czekając na to, aż zgłosi to tam pracodawca. Możesz to zrobić pisemnie, podając szczegóły, tzn. nazwę i siedzibę Twojego pracodawcy, podając, od kiedy do kiedy pracowałeś, kiedy dokładnie był wypadek i załączając jakiś dokument medyczny (np. wypis ze szpitala itp.). Jeśli masz jakiś protokół z tego wypadku, to też dołącz. Jak długo nie będzie Twój wypadek zameldowany w BG Bau, tak długo nie będziesz mógł liczyć na odszkodowanie.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za dobrze sprecyzowaną odpowiedź, zaraz piszę meil do pracodawcy z zapytaniem czy wysłali wszystkie moje dokumenty.

A jakie dokumenty z polski będę musiał przedstawić tam w niemczech w BG Bau?

Myślę, że najpierw dobrym krokiem będzie dowiedzieć się u pracodawcy, czy on zgłosił Twój wypadek do BG Bau. Niech Ci odpisze, czy zgłosił, czy nie zgłosił. Jeśliby to zrobił, to właściwie już powinieneś był dostać formularze do wypełnienia i wezwanie do przesłania dalszych dokumentów; np. dot. leczenia i rehabilitacji w Polsce. A zatem mam podejrzenie, że pracodawca tego nie jeszcze nie zrobił. Co jest też jest możliwe, to to, że może on - mimo ustawowego obowiązku - się w ogóle nie zarejestrował jako pracodawca w BG Bau i nie płacił składek, no i teraz ma problem, który jest jego problemem, a nie Twoim. A więc zrób tak jak postanowiłeś i zapytaj go po prostu, czy zgłosił Twój wypadek w BG Bau. W każdym razie, masz prawo sam zgłosić ten wypadek w BG Bau. Musisz w tym celu tam napisać i dołączyć kopie dokumentów na to, że w takiej a takiej firmie, w takim a takim czasie byłeś zatrudniony; dołącz kopię umowy o pracę lub ostanie rozliczenia wypłat (Lohnabrechnung). Napisz im dokładnie, kiedy i gdzie miał miejsce ten wypadek; opisz jak do tego wypadku doszło. Dołącz kopię protokołu wypadku, jeśli taki protokół był sporządzony; dołącz wypis z niemieckiego szpitala, którym Cię operowano i dołącz jakiś polski dokument lekarski o leczeniu względnie rehabilitacji. To na pewno na razie wystarczy. Ważne jest, żeby ten wypadek był konkretnie w BG Bau zameldowany, i żeby oni mieli tam dokumenty dotyczące szczegółów tego wypadku. Będą z Tobą korespondować i jeśli bądzie im coś potrzebne, to napiszą do Ciebie.

Mój przełożony z Polski w tamtym tyg. dzwonił do mnie że przyszło mu dużo dokumentów w którym mam opisać swój wypadek itd. Więc pewnie zostało to zgłoszone. Ja jestem w o tyle dobrej sytuacji że jest to bardzo duża firma R+S Solutions i oni na pewno wywiązują się z takich rzeczy. Wieć jeśli mi dojdą takie dokumenty to im wtedy dołączę moje z leczenia w Polsce i będzie wszystko wiadomo.

Prosił bym Cię żebyś mi odpisał na mój drugi post który jest poniżej co chodzi o pieniążki z AOK na zwolnieniu lekarskim. Jeśli wiesz coś w tym temacie.

Będę się z Tobą kontaktował gdy nie będę czegoś wiedział. Dzięki za pomoc

Witam serdecznie i prosze o pomoc ,udzielenie mi odpowiedzi maz podjal prace 24 czerwiec 2013 umowa do 20 grudz.2013r. w budownictwie ciesla,murarz w firmie warunki niemieckie Frankfurt ubezpieczenie w AOK 30 wrzesnia podczas dzwigania blatu szalunkowego cos go postrzyklo ,zabolalo w plecach i nie byl w stanie chodzic zadzwonil do szefa ale mieli zjazd do polski gdyz w niemczech 4 pazdziernik swieto to w domu posmaruje i przejdzie.W Polsce poszedl do lekarza okazalo sie ze jest pekniety , wylany dysk ,przepuklina rdzenia wczoraj byl operowany,oczywiscie od28 pazdz.lezy w szpitalu ,wczesniej na L4 LEK.RODZINNY chorobowe wyslane do AOK oraz pracodawcy i tu jest problem w piatek 15 listopad przyszlo wypowiedzenie z pracy dwutygodniowe do 22 listopad wystawione 7.listopad 2013 ja w szpitalu dojazd daleki . bardzo prosze o rade namiar na adwokata cokolwiek wiem ze malo czasu , dziekuje.

Mój mąż miał niedawno wypadek w pracy w niemczech.Jest zatrudniony przez niemieckiego pracodawce,ubezpieczony w AOK.Bardzo prosze o podpowiedz jaki dokumenty powinny przyjsc z AOK do wypełnienia aby dostac odszkodowanie i czy ubiegac sie o odszkodowanie dopiero po zakonczeniu leczenia.

AOK nie zajmuje sie wyplata odszkodowan

poczytaj wyzej posty

sorki.faktycznie to BG Bau.Szef męża zgłosił wypadek w BG,tylko nie wiem jakich dokumentów mamy się spodziewać..proszę o podpowiedż

w pażdzierniku ub roku miałam wypadek w Polsce(wypadek przy pracy uznany)zdarzył się w godzinach mojej pracy najechał na mnie samochod,pracuję w niemieckiej firmie,jestem ubezpieczona w DAK,do końca kwietnia jestem na zwolnieniu lekarskim,pracodawca nie zamierza mnie zwolnić ale zastanawiam się co dalej,ponieważ okres półroczny zwolnienia się kończy.Dodam jeszcze,że bardziej ucierpiałam psychicznie niż fizycznie,miałam bardzo stłuczoną nogę,była cała sina i boję się samochodów a rejestrację sprawcy znam na pamięć-prześladuje mnie nawet w snach.Moja praca to jazda samochodem a ja się boję:(

Witam,
Pracowałem w Niemczech w firmie budowlanej, w styczniu br miałem udar mózgu w pracy.
W miejscu pracy nikt nie wezwał pomocy medycznej, zawieziono mnie do hotelu gdzie mieszkaliśmy. Wieczorem przewieziono mnie do szpitala, gdzie przebywałem 10 dni. Pracodawca do dzisiaj nie wypłacił mi nawet należnego zasiłku chorobowego. pomimo interwencji w tej sprawie przez Beratungsbüro für entsandte Beschäftigte DGB-Haus Keithstraße 1-3, 10787 Berlin.
Obecnie jestem w trakcie leczenia neurologicznego.
Proszę o informację czy mogę starać się o odszkodowanie.

Pozdrawiam,
Wincenty L.

Witam. Mielismy wypadek w drodze z pracy do domu . Udrzyla w nas niemka . Clo dalej robic ? Ja wyladowalam w szpitalu , bo badaniach mnie wypuscili ze zlamanym lokciem . Co dalej ? Z gory dziekuje za informacje

Przede wszystkim zadbaj o to, abyś znała przynajmniej numer rejestracyjny samochodu, którym spowodowała wypadek ta Niemka. Czy była policja na miejscu wypadku? Czy dostałaś od policji jakąś karteczkę? Należy Ci się odszkodowanie, w tym także zadośćuczynienie (Schmerzengeld). Ze szpitala też powinnaś dostać jakiś dokument. Napisz tu więcej.

Witam ! Pracodawca tacie nie chce przysłać papierów z Niemiec . Minoł rok czasu a tata nie ma nawet protokołu bhp . Nie dostał wypisu ze szpitala . Miał amputowane 2 palce u nogi lewej i w prawej nodze ma ubytek kości w pięcie . Co mam robić ?

Witam ja mam podobne pytanie a mianowicie czy przysługuje mi odszkodowanie jakieś i jeśli tak to gdzie mam się zgłosić do jakiej instytucji ( kasa chorych czy coś innego) ponieważ też miałem wypadek w pracy w Niemczech 04.11. spadłem z rampy i nadziałem sie na taką metalową osłonę i mi kawałek ciała wytargało wypadek oczywiście zgłosiłem a rana została zaszyta w szpitalu i miałem tydzień chorobowego i chciałem sie zapytać czy przysługuje mi jakieś odszkodowanie bo w Polsce w PZU mi przysługuje. Dodam że nie pracuję na budowie tylko w centrum logistycznym. Dodam też choć nie wiem czy to ma znaczenie ze należe do Betriebsrat (IG BCE). Dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź

Tak, przysługuje Ci roszczenie o jednorazowe odszkodowanie w zależności od rozmiaru i rodzaju jego skutków. Ponieważ Twój pracodawca ubezpieczył Cię w tzw. "gesetzliche Unfallversicherung" (ustawowo obowiązkowe ubezpieczenie pracowników od nieszczęśliwych wypadków), ten Twój wypadek powinien być już zgłoszony przez pracodawcę u ubezpieczyciela. Ponieważ wypadek miał miejsce niedawno, tj. 4.11. (nie podajesz roku, a więc myślę że jest to 2016), sprawa jest w toku. Pownieneś otrzymać opowiednie formularze od tej instytucji ubezpieczeniowej do wypełnienia i odesłania. Skontaktuj się z Twoim pracodawcą i spytaj wprost, czy Twój wypadek został już zgłoszony do "Unfallverischerung".
Niezależnie od tego powinieneś się skontatować z jakimś regionalnym biurem IG BCE i poprosić o poradę i wskazówki; to jest przecież Twój związek zawodowy, zobowiązany statutowo do świadczenia pomocy pracownikom tej branży.

Ostatnia edycja:
Dzień Dobry

przebywając na urlopie w polsce złamałem nogę.Pracuje w niemczech . moim ubezpieczycielem jest aok czy istnieje jakaś szansa na odszkodowanie ..jesli tak to gdzie zapukać?
dziekuje za podpowiedzi pozdrawiam

Powrót