Odszkodowanie za zalane mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku BOHO
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BOHO

Stały bywalec
Odpowiedzi
7 278
witam i mam pytanie
sąsiadka z góry zalała moje mieszkanie - jeden pokój....
zgłosiłem sprawę do ubezpieczyciela, bo jestem ubezpieczony od zalania...
zniszczeniu uległa podłoga - mozaika drewniana kładziona na płycie pilśniowej, płyta dostała wody i spęczniała, sama mozaika też jest wilgotna i raczej nie nadaje się już do niczego....

chciałbym zapytać kogoś, kto ma doświadczenie w temacie, jakiej rekompensaty mogę oczekiwać od ubezpieczyciela ? kosztów wymiany podłogi na nową ? czy ubezpieczyciel będzie chciał coś ugrać zwracając uwagę na to, że podłoga nie była nowa? i wypłaci mi np.70% kosztów nowej podłogi ? czy mogę się nie zgodzić na taki wariant i zażądać, żeby przywrócili podłogę do stanu pierwotnego ?

To zależy na jekie wartości było ubezpieczone mieszkanie, co zawierało, jakie były uwzględnione warianty np. elementy stałe, ruchomiści domowe, oc .Przy każdym ubezpieczeniu dostaje się ogólne warunki ubezpieczenia warto się z tym zapoznać.

mi sasiad zalal mieszkanie uszkodzeniu ulegly "powloki malarskie scian i sufitu"
nie mam swojego ubezpieczenia wiec poszlo z jego
uwzgledniono koszty wedlug cen srednich rynkowych farby i wszystkich niezbednych rekwizytow oraz robocizny
byl tez wariant iz ubezpieczyciel pokryl by koszt wynajetych przezemnie fachowcow po okzazaniu rachunku oczywiscie

Powrót