odszkodowanie

• Autor wątku Autor wątku Agaxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agaxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
czy należy mi sie odszkodowanie za wypadek drogowy w którym brałam udział a mianowicie miałam złamane dwie nogi byłam pasażerem pojazdu którym kierował członek mojej rodziny (wujek) i wypadek był z jego winy jeśli będe starała sie o odszkodowanie z OC to czy sprawca będzie obciążony jakimiś kosztami Z góry dziękuje za odpowiedź ja w tych sprawach jestem zielona

Przysługuje Ci zadośćuczynienie i odszkodowanie.
W normalnej sytuacji jedyną konsekwencją dla sprawcy jest zwyżka składki przy zawieraniu następnej polisy.
Chyba, że kierujący był nietrzeźwy, nie miał prawa jazdy albo spowodował wypadek umyślnie - wtwedy ubezpieczyciel ma prawo regresu do niego.

[cytat="Agaxx":yx5p4j2g]czy należy mi sie odszkodowanie za wypadek drogowy w którym brałam udział a mianowicie miałam złamane dwie nogi byłam pasażerem pojazdu którym kierował członek mojej rodziny (wujek) i wypadek był z jego winy jeśli będe starała sie o odszkodowanie z OC to czy sprawca będzie obciążony jakimiś kosztami Z góry dziękuje za odpowiedź ja w tych sprawach jestem zielona[/cytat:yx5p4j2g]

Odpowiedź:

Witam serdecznie,

jeżeli była Pani pasażerem pojazdu nie ma znaczenia, że sprawcą wypadku był Pani wujek ( czy brat ), nawet gdyby sprawcą wypadku był Pani mąż należy się Pani odszkodowanie.

Każdej osobie poszkodowanej wskutek wypadku należy się odszkodowanie z polisy OC sprawcy wypadku. Jest to odszkodowanie, które przysługuje niezależnie od tego czy osoba poszkodowana uzyskała już wcześniej odszkodowanie np. z tytułu NNW( Następstw Nieszczęśliwych Wypadków ) czy z ZUS-u.

Pozdrawiam
Ekspert ERGO Centrum
www.ergocentrum.pl

[cytat:2ndlkujh]nawet gdyby sprawcą wypadku był Pani mąż należy się Pani odszkodowanie.[/cytat:2ndlkujh]
Nie do końca. Odszkodowanie za złamane nogi tak bo to są szkody na osobie. Ale odszkodowanie za zniszczone obuwie,ubrania, ekskluzywne okulary,drogą biżuterię już nie. Małżeństwa (w większości) są we wspólnocie majątkowej a więc OC nie obejmuje takich strat.

Powrót